Shell was aanwezig bij bitumenoverleg

De Koninklijke/Shell Groep geeft toe aanwezig te zijn geweest bij bijeenkomsten over de Nederlandse bitumenmarkt. Het energieconcern heeft dit gisteren gezegd.

De verklaring volgt op de zogenoemde `punten van bezwaar' die Shell heeft ontvangen van de Europese Commissie. De Commissie doet al ruim twee jaar onderzoek naar mogelijke prijsafspraken binnen de Nederlandse markt voor bitumen, een teerachtig olieproduct dat wordt gebruikt bij de productie van asfalt.

De Commissie verdenkt Shell en dertien andere bedrijven – waaronder bouwer BAM – van het maken van prijsafspraken in de periode tot 2002. Shell erkent in de verklaring dat zij aanwezig was bij een aantal bijeenkomsten met wegenbouwers en bitumenleveranciers in de betreffende periode en zegt dat zij de punten van de commissie zal bestuderen.

Het Nederlands-Britse concern neemt de zaak hoog op. ,,Wij zijn bezorgd over deze kwestie. We hadden niet bij deze bijeenkomsten aanwezig moeten zijn en betreuren onze betrokkenheid in deze zaak'', aldus Rein Willems, president-directeur van Shell Nederland, die waarschuwende woorden spreekt richting employees. ,,Handelen in strijd met het mededingingsrecht druist in tegen onze Business Principles. Iedere medewerker weet dat, indien hij of zij handelt in strijd met het mededingingsrecht, het bedrijf sancties kan opleggen, waaronder ontslag op staande voet.''

Eerder wees Shell de beschuldiging over het schenden van de regels van de hand. Destijds deed de Commissie een inval bij een Nederlands kantoor van Shell. De betrokken bedrijven hangt een boete boven het hoofd. De Commissie stuurt momenteel de `punten van bezwaar' naar de betrokkenen. Vervolgens duurt het nog enkele maanden voordat een besluit over een boete wordt genomen.