Realiteitsoffensief

Amerika wordt helemaal sufgebeukt met opinie-onderzoek. Wie er genoeg van heeft zegt dan meestal dat de enige peiling die er toe doet, de echte is, op 2 november. Maar soms geeft onderzoek van opvattingen een interessante inkijk in hoe mensen denken. Dat helpt begrijpen waarom zij stemmen zoals zij stemmen.

Gisteren werd een onderzoek gepubliceerd waar onder meer uit blijkt dat driekwart van de aanhangers van president Bush denken dat Saddam Hussein massavernietigingswapens had en nauw samenwerkte met Al-Qaeda. Bloggers, mensen die op persoonlijke wijze verslag doen op het internet en die kritisch staan tegenover de president en zijn faith based buitenlands beleid, zetten de laatste dagen steeds vaker op hun websites dat zij behoren tot de reality based community. Een pittige uiting van het realiteitsoffensief tegen de president is te zien in een tv-reclame waarin de zus van een in Irak gesneuvelde militair haar ontsteltenis uitspreek over een grap van Bush over het feit dat geen massavernietigingswapens zijn gevonden in Irak. ,,Mijn broer was op zoek naar die wapens en is ervoor gestorven.'' De vriendelijk klinkende conclusie van het spotje is dat Bush het niet heeft `begrepen'.

weblog marc chavannes: www.nrc.nl/amerikakiest