Ramsj

Elfriede Jelinek: De kinderen van de doden. Paperback, Querido 1998, van €33,– voor €7,25. Roelants Nijmegen (024-3221734; www.roelants.com)

Roman van 569 pagina's van de Oostenrijkse die zojuist de Nobelprijs voor de literatuur heeft gewonnen. Querido had het boek al verramsjt, wilde het terughalen, maar kreeg nul op het rekest. Zonder twijfel wordt deze roman, die wordt beschouwd als haar opus magnum, nu bijgedrukt. Het boek besluit met een interessant nawoord van vertaalster Ria van Hengel, die haar bewondering voor Jelinek niet onder stoelen of banken steekt. Zij had intensief contact met haar en kreeg `honderden woorden en passages' uitgelegd. `Het zal duidelijk zijn', aldus Van Hengel, `dat je als lezer van dit boek nogal wat te verhapstukken krijgt.' Een roman voor doorbijters dus.

Bernhard Schlink: De liefdesval. Gebonden, Ambo 2000, van €22,95 voor €6,90. Steven Sterk Utrecht

Nee, dan Bernhard Schlink, die internationaal doorbrak met zijn prachtige debuutroman De voorlezer. Schrijft Jelinek zeer hermetisch, Schlink schrijft zeer toegankelijk zonder aan diepgang in te boeten. De liefdesval bevat zeven korte verhalen, waaronder `De besnijdenis' en `Het slippertje'. Vertaald door Gerda Meijerink en positief ontvangen.

Gabriel García Márquez: Living to Tell the Tale. Gebonden, Alfred A. Knopf 2003, van €26,95 voor €11,35. Nayler & Co Den Haag (070-360.5454; www.naylerco.nl)

In dit eerste deel van wat een driedelige autobiografie moet worden, schrijft Márquez over de eerste vijfentwintig jaar van zijn leven (tot aan zijn huwelijk). Hij schrijft over zijn buitenissige familie, over de grote invloed die zijn moeder en grootvader op hem hebben gehad, zijn journalistieke loopbaan, over zijn vrienden en mentors. Dit alles in de van hem bekende, levendige stijl. Helaas ontbreekt een register.

Henri Beunders: De verbeelding van de wereld. Paperback, Jan Mets 1998, van €19,00 voor €6,90. Steven Sterk Utrecht

De mens is een mediamens geworden, betoogt oud-journalist en hoogleraar maatschappijgeschiedenis Henri Beunders. We worden permanent omringd, nee overstroomd met informatie over heden en verleden. In elf `opstellen' schrijft Beunders over het effect dat `het beeld' in de negentiende en twintigste eeuw heeft gehad op mens en maatschappij. Mooi hoofdstuk over de geboorte van de Nederlandse televisie.

Maria Riva: Dietrich. Mijn moeder. Paperback, Luitingh 1993, van €25,– voor €7,90. Steven Sterk Utrecht

Biografie van ruim 750 pagina's over Marlene D., door haar dochter. Maria was haar moeders `liefste bezit'. Zij was haar vertrouwelinge, assistente en medewerkster aan veel van haar films. Dat klinkt behoorlijk ongezond, maar Maria schrijft met veel liefde en mededogen over het bewogen leven van haar moeder. Zij maakte daarbij gebruik van Marlene's uitgebreide dagboeken en correspondentie. Het ontbreken van een register is bij zo'n dik boek, waarin zoveel mensen voorkomen, een groot gemis.

Clemente Manenti, Markus Bollen: Castles in Italy. Gebonden, Könemann 2000, van €19,90 voor €9,50. Donner Rotterdam

Dit zeer rijk geïllustreerde boek geeft een overzicht van de middeleeuwse kastelen in Italië en van het leven van de adel in die tijd. De auteurs maken een onderscheid tussen de kastelen in het Italiaanse achterland en de kastelen aan de kust en op de eilanden. De meeste foto's zijn in kleur.

Paul Mijksenaar, Piet Westendorp: Open Here. Paperback, Joost Elffers Books 1999, van €38,50 voor €10,90. Donner Rotterdam

Op talloze manieren wordt op verpakkingen en apparaten aangegeven hoe ze werken. Soms zijn die aanwijzingen voor iedereen duidelijk, soms scheppen ze alleen maar verwarring. In dit mooi vormgegeven boek geven Mijksenaar en Westendorp een kleurrijk overzicht van `the art of industrial design'.

Robert Polidori (e.a.): Het antieke Libië. Gebonden, Konemann 1999, voor €17,– (oude prijs onbekend). De Boekenmarkt Den Haag (070-3658226; www.de-boekenmarkt.nl)

Prachtig boek over enkele verloren steden uit het Romeinse rijk. Het gaat om steden in Tripolitanië en Cyrenaica aan weerskanten van de Golf van Sydra in Libië. Archeologen zijn daar al tientallen jaren aan het werk. Dit boek, in groot formaat en met veel fraaie kleurenfoto's, beschrijft de geschiedenis van de steden aldaar.

Carl Brandon Strehlke, Cecilia Frosinini: The Panel Paintings of Masolino and Masaccio. Gebonden, 5 Continents 2002, van €79,50 voor €37,50. Premsela Amsterdam (020-6624266)

Diepgravende, technische studie over het werk van Masolino en Masaccio, twee Florentijnse schilders uit respectievelijk de veertiende en de vijftiende eeuw. Een team van internationale deskundigen neemt in dit forse boek al hun paneelschilderingen onder de loep. Het boek bevat allerlei detailopnames, röntgenfoto's en uitvoerige beschrijvingen.

    • Ewoud Sanders