Philips schikt met Volumetrics voor 145 mln

Philips heeft een schikking van 145 miljoen euro getroffen met de Amerikaanse fabrikant van medische systemen Volumetrics. De schikking maakt een einde aan een jaren slepend juridisch geschil tussen beide bedrijven. Philips neemt de betaling aan Volumetrics op in zijn boekhouding over het vierde kwartaal van dit jaar.

Het geschil, dat zich in de Verenigde Staten afspeelde, gaat terug tot 2000. Toen kondigde Philips de overname aan van de medische divisie Healthcare Solutions van het Amerikaanse bedrijf Agilent voor 1,7 miljard dollar. Door de overname van Agilent, een afsplitsing van het Amerikaanse computerconcern Hewlett-Packard, kreeg Philips in één klap de producten in handen die Volumetrics ook prodiceerden.

Ondertussen was Philips ook in gesprek met Volumetrics over samenwerking of een overname. Een woordvoerder van Philips wil niet zeggen of er toen door Philips bepaalde toezeggingen zijn gedaan aan Volumetrics.

In 2003 bevestigde een rechter in North Carolina, de staat waar Volumetrics is gevestigd, een eerder oordeel van de jury en veroordeelde Philips tot de betaling van 319 miljoen dollar aan Volumetrics. Volgens de rechter had Philips destijds Volumetrics ten onrechte in de kou laten staan. Het Nederlandse elektronicaconcern ging vervolgens in hoger beroep. Dat is door de schikking nu van tafel.

Philips benadrukt dat de schikking geen schuldbekentenis inhoudt. De schikking is volgens het concern getroffen omdat er ,,financiële risico's zijn verbonden als het geschil wordt doorgezet''.

In de jaren 2000 en 2001 deed Philips een aantal miljardenovernames op medisch gebied. Het concern wilde de aansluiting weer vinden met de concurrenten General Electric (GE) en Siemens. Het Amerikaanse GE is nog altijd de grootste producent van medische systemen ter wereld.

Inmiddels heeft medische systemen een omzet van ruwweg 6 miljard euro. Philips wil dat het bedrijfsonderdeel binnen enkele jaren naar een omzet groeit van circa 10 miljard euro. Medische systemen, één van de meest winstgevende onderdelen binnen Philips, wordt daarmee gezien als de belangrijkste groeimotor van het elektronicaconcern.