Pas verschenen

Jana Beranová: Tussentonen. De Geus, 60 blz. €13,95

`Soms doemt een gezicht van iemand op, in een wolk, in een vijver of in een verlicht raam. Ieder van ons heeft het ooit meegemaakt. Soms is het niet een gezicht maar een ding of een beeld dat fascineert en dat je lichaam overrompelt. De associatie met het verleden dat in je hoofd zit en voorgoed het heden kleurt. Het zijn de ontmoetingen en de afhankelijkheid van deze ontmoetingen, `de tussentonen' schreef de in Tsjechië geboren en in Nederland wonende dichteres Jana Beranová over het ontstaan van haar nieuwe bundel.

Luuk Gruwez: Allemansgek.

De Arbeiderspers, 52 blz. €17,50 Gedichten van de Vlaamse poëet Luuk Gruwez (1953) met onder andere de cyclus Lore, Laura, Lorelei, Gruwez' eigentijdse kijk op de gedichten van Petrarca (1304-1374 ) en een cd waarop de dichter voorleest uit zijn poëzie.

Rutger Kopland: Een man in de tuin. Van Oorschot, 62 blz. €14,50

Nieuwe dichtbundel van Rutger Kopland met onder andere vijf gedichten bij het werk van de Belgische schilder Roger Raveel en de gedichten die dit jaar verschenen ter gelegenheid van Gedichtendag. `In Wat water achterliet benadert Kopland de tweeslachtigheid van kunst en leven. Een koraal van Bach, het verslag van een autopsie of de stem van een cello: er is altijd het contrast tussen geest en materie' (Arie van den Berg in Boeken, 29.01.04).

Tom Lanoye: Het vroegste Vitriool 1983-1993 & Het Vitriool voor gevorderden 1994-2004. Prometheus, resp. 244 blz. en 260 blz. €17,50

Twee delen met een selectie uit eerder verschenen, al dan niet bewerkte columnboeken van de Belgische taalvirtuoos Tom Lanoye.

Michel van Montaigne: De essays. Vert. Hans van Pinxteren, Atheneaum-Polak & Van Gennep, 1560 blz. €54,95

Het complete verzameld werk van de zestiende-eeuwse humanist en filosoof Montaigne inclusief Pleidooi voor Raymond Sebond. `Montaigne schonk mij onnoemelijk veel genot. Wat een rust, wat een wijsheid. Zijn Essays: ik ben er erg van opgeknapt, geestelijk en lichamelijk. Waarom? Vanwege het bloemlezingkarakter, de schitterende anekdotes en passende citaten die hij bij anderen opdiepte.' (Atte Jongstra in Boeken, 20.12.02).

Peter Terrin: Vrouwen en kinderen eerst De ontmanteling van AT-289. De Arbeiderspers, 190 blz. €17,95

Wegens zijn talenkennis krijgt een jonge man de leiding over een team met werkmannen van verschillende origine en discipline. Ze moeten zorgen voor de demontage van een productieband in een verlaten fabriek in een afgelegen dorp. Derde roman van de Belgische schrijver Peter Terrin (1968).

Willem van Toorn: Het stuwmeer. Querido, 56 blz. €18,95

Nieuwe poëzie van schrijver/dichter Willem van Toorn (1935), `een `aardse zitter' met een verrassende eenheid van thema en stijl. Dicht op de huid, dicht op de geur van details' (Arie van den Berg in Boeken, 14.12.01).