Overname Rabobank in VS mislukt

Rabobank is er niet in geslaagd een agrarische bank in de Verenigde Staten over te nemen. De Amerikanen verwierpen gisteren een met 150 miljoen tot 750 miljoen dollar (594 miljoen euro) verhoogd bod.

De raad van commissarissen van Farm Credit Services of America besloot gisteren een eerder overeengekomen overname door de Nederlandse bank af te wijzen.

Rabobanks probeerde een coöperatief stelsel van boerenleenbanken te doorbreken in het agrarische hart van de Verenigde Staten. De deal was controversieel, omdat het voor het eerst zou zijn dat een lid van het 87 jaar oude Farm Credit system – een door de overheid gereguleerd en gesteund stelsel van boerenleenbanken – eruit zou stappen. Het zou daarvoor aan dat stelsel een exit fee ofwel vertrekboete moeten betalen van 800 miloen dollar. Rabobank wilde met de overname, die in juli werd bekendgemaakt, zijn internationale portefeuille van agrarische financiële dienstverlening versterken.

Cor Broekhuyse, die Rabobanks internationale activiteiten leidt vanuit New York, toonde zich ,,teleurgesteld'' over de beslissing van Farm Credit, dat is gevestigd in Omaha, Nebraska. ,,Wij geloven dat de commissarissen van Farm Credit Services of America wellicht onder overdadige druk hebben gestaan van bepaalde Farm Credit instellingen en andere partijen die zich hebben laten leiden door de angst om te moeten concurreren met de nieuwe Rabobank-combinatie'', aldus Broekhuyse in een verklaring. ,,Dat is een kortzichtige reactie die niet in het belang is van Amerikaanse agrarische producenten en lokale cliënten.''

Veel boeren in de staten Nebraska, Wyoming, South Dakota en Iowa, waar Farm Credit Services of America actief is, vreesden dat hun bank door de overname zijn gunstige leenvoorwaarden en bestaanszekerheid zou verliezen. Andere banken in het Farm Credit stelsel zagen hun coöperatieve systeem uiteenvallen. Politici van de landelijke staten in Washington grepen het overnamebod aan om voor de Amerikaanse verkiezingen op 2 november de gunst van hun agrarische achterban te winnen.

Farmers for Farm Credit, een lobby van aandeelhouders, reageerde opgelucht. ,,Dit is absoluut de beste langetermijnoplossing voor aandeelhouders en voor de Amerikaanse agrarische sector in het algemeen'', zei Myron Edelman, woordvoerder van de groep.

Rabobank, die al ruim twintig jaar actief is in de VS en de laatste jaren twee agrarische banken overnam, laat zich door de afgeketste overname niet uit het veld slaan. De bank heeft nog andere banken op het oog, liet Broekhuyse weten.

    • Viktor Frölke