Nieuw wapen tegen voetbalvandalisme

Minister Donner (Justitie, CDA) wil dat stewards in voetbalstadions kunnen beschikken over de foto's en gegevens van voetbalvandalen met een stadionverbod om hun de toegang te kunnen belemmeren.

Daartoe moet de Wet politieregisters worden gewijzigd, zo zegt een woordvoerder van het ministerie desgevraagd. De maatregel moet bijdragen aan het terugdringen van supportersgeweld rondom het betaald voetbal. Nu krijgen stewards die lijst met stadionverboden niet van de politie, waardoor het opsporen van supporters met een stadionverbod wordt bemoeilijkt.

Justitie wil vanaf volgend seizoen vandalen met een strafrechtelijk stadionverbod een telefonische meldingsplicht laten opleggen. Als een supporter met een stadionverbod tijdens de wedstrijden van zijn club met een telefoon met nummerherkenning naar de politie belt, kan de politie constateren dat hij inderdaad niet in het stadion aanwezig is, aldus Justitie.

Nu blijkt dat rechters nauwelijks stadionverboden met een meldplicht opleggen, omdat zij dat vaak een buitenproportionele vrijheidsbeperkende straf vinden. Dit jaar zijn tot nu toe drie supporters gestraft met zo'n meldplicht, zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken desgevraagd. Zo'n meldplicht houdt in dat de supporter met een stadionverbod zich tijdens elke wedstrijd van zijn club moet melden bij de politie. Hij kan dus nergens anders heen. Overigens worden verreweg de meeste stadionverboden in Nederland civielrechtelijk opgelegd door de KNVB. Die zijn moeilijker te handhaven omdat de bond geen meldplicht kan opleggen.

Voorzitter en oud-staatssecretaris van Sport M. Vliegenthart van het Auditteam Voetbalvandalisme vindt dat de KNVB voetbalclubs zwaarder moet straffen als hun supporters zich misdragen. Het Auditteam houdt in opdracht van de minister van Binnenlandse Zaken in de gaten of het overheidsbeleid tegen voetbalvandalisme wel wordt uitgevoerd. Als clubs punten in mindering krijgen of een aantal wedstrijden zonder publiek moeten spelen, worden supporters die zich misdragen het hardst getroffen, zegt Vliegenthart. ,,Het is even wennen, maar het is de enige manier om supporters te laten merken dat ze hun club duperen.''

sancties pagina 16