Mysterie rond dood Servische soldaten

Wat deden of zagen twee Servische soldaten voordat ze op 5 oktober in de zeer geheime, deels ondergrondse kazerne van Topcider, op de heuvel met dezelfde naam in Belgrado, met veertien, respectievelijk zes schoten om het leven werden gebracht?

Volgens een eerste legerrapport schoten de twee, die gezamenlijk patrouilleerden, elkaar dood. Volgens een tweede rapport schoot de een de ander dood om vervolgens zelfmoord te plegen. In de rapporten wordt uitgesloten dat een derde persoon ter plekke was. Het complex wordt met videocamera's en sensors bewaakt. Die registreerden weliswaar niet de dood van de twee, maar zouden wel hebben aangetoond dat er geen derde persoon aan te pas was gekomen.

Niemand in Servië gelooft het. Kan iemand zich met zes (of veertien) kogels van het leven beroven? Kunnen twee mensen elkaar raken met twintig kogels?

,,Mijn zoon stierf omdat hij een of ander groot geheim zag. Ze moesten dood om dat geheim mee in het graf te nemen'', zei gisteren de vader van een van de soldaten. Sommige media in Servië denken te weten wat dat geheim was: in de kazerne houdt of hield Ratko Mladic zich schuil, de wegens oorlogsmisdaden gezochte oud-legerleider van de Bosnische Serviërs. Het leger ontkent – het complex was net doorzocht, er waren geen voortvluchtigen.

Gisteren gaf president Svetozar Marovic van de unie Servië en Montenegro opdracht voor een nieuw onderzoek. De lichamen van de twee worden opgegraven en nog eens onderzocht. Vandaag komt de Opperste Defensieraad bijeen, het hoogste defensieorgaan van de unie Servië en Montenegro, waarin de presidenten van Servië, Montenegro en de unie zitten. De commandant van de kazerne, de officier die de lijken vond en drie burgers – over hun rol is niets gezegd – zijn alvast ontslagen of overgeplaatst.