Merkwaardige strategie Mondavi

Mensen die te veel drinken, halen vaak vreemde toeren uit. Hoe is anders de reactie te verklaren van het bestuur van Robert Mondavi – het klassieke Amerikaanse wijnhuis – op het volledig uit contanten bestaande overnamebod van 1,3 miljard dollar van Constellation? Mondavi, wiens gelijknamige oprichter leiding gaf aan de transformatie van de Californische wijnindustrie, heeft Constellation vriendelijk bedankt voor het bod, maar zegt liever door te gaan met zijn eigen saneringsplan.

Toch kon Constellation het niet nalaten in herinnering te brengen dat het bestuur van Mondavi zelf op een bijeenkomst van de bedrijfstak vorige maand had voorspeld dat dit plan een marktwaarde van hooguit 930 miljoen dollar (737 miljoen euro) zou opleveren. Dat is 40 miljoen dollar minder dan Constellations bod.

Bovendien gaat het plan ervan uit dat Mondavi's divisie voor luxewijnen tegen een topprijs kan worden verkocht en dat de op volumes gebaseerde strategie zonder feilen kan worden uitgevoerd.

In dit licht is het moeilijk weerstand te bieden aan het bod van Constellation. Het is in potentie zelfs zo gul voor de aandeelhouders van Mondavi dat het schadelijk kan zijn voor Constellations eigen aandeelhouders, op een niveau van veertienmaal de geschatte winst van Mondavi voor het boekjaar tot eind juni, aldus JCF. Als Constellation een rendement van meer dan 6 procent uit zijn investering wil halen, moet het synergievoordelen zien te bewerkstelligen van meer dan tweemaal het operationele inkomen van Mondavi. Dat is slecht, in aanmerking genomen dat de werkelijke kapitaalkosten in de wijnindustrie dichter bij de 9 procent liggen.

Uiteraard kan Constellation bereid zijn om meer te betalen. Het concern heeft immers al een nieuw record gevestigd in de analen van de fusies en overnames in de wijnindustrie, toen het vorig jaar het onderste uit de kan moest halen om het Australische BRL Hardy over te nemen. Het bestuur van Mondavi gebruikt zijn eigen herkapitaliseringsplan – en de vreemde niet-afwijzing van het bod – wellicht om tijd te winnen. De minderheidsaandeelhouders kunnen maar beter hopen dat dit het bestuur er uiteindelijk toe zal aanzetten de juiste beslissing te nemen en het bedrijf te veilen.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.