`Meer sancties tegen Wit-Rusland'

De Raad van Europa wil nieuwe sancties tegen ,,het ondemocratische bewind'' in Wit-Rusland. Ook de VS studeren op nieuwe sancties tegen het bewind van president Aleksandr Loekasjenko.

Peter Schieder, voorzitter van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa, deed gisteren een beroep op alle lidstaten om ,,gerichte sancties'' te treffen tegen Wit-Rusland die ten doel hebben ,,bij te dragen tot de vestiging van de democratie in Wit-Rusland''. In dat land immers ,,worden de fundamentele rechten en vrijheden systematisch geschonden''. Schieder voegde daaraan toe niet alleen te doelen op de onvrije verkiezingen van het afgelopen weekeinde en op het ,,illegale referendum'' over de derde ambtstermijn van Loekasjenko, maar ook op het politiegeweld tegen en de arrestatie van critici van het bewind.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Richard Boucher, zei gisteren dat extra sancties tegen Wit-Rusland worden overwogen. Zo wordt bezien of de Verenigde Staten hun steun voor Wit-Russische kredietaanvragen bij internationale financiële instanties moeten intrekken. Er loopt al een aantal Amerikaanse en Europese sancties tegen Wit-Rusland. Zo mogen president Loekasjenko en een aantal van zijn ministers en medewerkers de Europese Unie en de Verenigde Staten niet meer in.

Woensdag tekende de Amerikaanse president Bush een al door het Congres goedgekeurde wet waarin een verbetering van de relaties met Wit-Rusland wordt verboden zolang Wit-Rusland niet democratiseert. De stap leidde gisteren tot nieuwe boze reacties in Minsk. Was eerder volgens de regering in Minsk sprake van ,,een onvriendelijke stap'' van de Amerikaanse regering, gisteren werd door het ministerie van Buitenlandse Zaken gesproken van een ,,openlijk vijandige maatregel'' van Washington, dat volgens het ministerie ,,terugkeert naar een confrontatie uit de tijd van de Koude Oorlog''.

In Minsk is gisteren een journaliste, werkzaam voor een oppositieblad, vermoord. De 44-jarige Veronika Tsjerkasova, die vijftien jaar lang voor onafhankelijke kranten heeft gewerkt, was in haar woning met messteken in de hals gedood. Onduidelijk is of de moord iets te maken heeft met haar berichtgeving, maar het IPI (Internationaal Persinstituut) in Wenen heeft in een brief aan Loekasjenko de moord veroordeeld en laten weten gemeld ,,diep bezorgd'' te zijn over de onderdrukking van de vrije media in Wit-Rusland. In het verleden zijn al Wit-Russische politici en journalisten van de oppositie spoorloos verdwenen en waarschijnlijk vermoord. Tijdens de verkiezingen is een kritische Russische journalist mishandeld.