Kritiek op Buttiglione `ongelukkig gesteld'

Met een schuldbewust getoonzet persbericht heeft minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking gisteren gepoogd goed te maken dat zij in een radiouitzending aspirant-eurocommissaris Buttiglione ,,ongeschikt'' had genoemd. ,,De Nederlandse regering gaat daar niet over en daar is Van Ardenne zich zeer van bewust'', liet haar ministerie later op de dag in een verklaring weten.

Volgens een woordvoerder van het ministerie had Van Ardenne al tijdens het radioprogramma, de EO-uitzending De Ochtenden, het gevoel dat haar opmerkingen niet juist waren overgekomen. Dit gevoel werd ernstig versterkt nadat de EO een persbericht had uitgegeven onder de kop: ,,Van Ardenne: Buttiglione ongeschikt als eurocommissaris''.

Sprekend over de Italiaanse kandidaat-eurocommissaris had Van Ardenne gezegd dat deze ,,privé-opvattingen als politicus heeft geuit. Dat is een volstrekt foute benadering (...) en daarom is hij ongeschikt als eurocommissaris. Hoe dat verder in Brussel wordt uitgewerkt, weet ik niet''.

In haar latere verklaring acht de minister dat van zichzelf ,,ongelukkig geformuleerd'', en zegt zij dat haar opmerkingen geenszins impliceren dat Buttiglione geen zitting zou kunnen nemen in de Europese Commissie. Bovendien gaat alleen het Europese parlement daarover.

Minister Van Ardenne heeft haar verklaring niet in opdracht van minister Bot (Buitenlandse zaken) doen uitgaan, aldus bronnen op het ministerie vanochtend.

Voordat Bot overigens in actie had kunnen komen, bleek Van Ardenne al haar corrigerend persbericht de deur te hebben uitgedaan.