Israel doodt `vader' van de Qassamraket

De Israëlische luchtmacht heeft gisteren in Gazastad de `vader van de Qassamraket' Adnan Al-Ghoul (45), leider van de militaire vleugel van Hamas, gedood. Met twee helikopterraketten werden Al-Ghoul en een assistent geliquideerd toen zij 's avonds door de Jaffastraat in het centrum van de stad reden.

Al-Ghoul was binnen Hamas, de islamitisch-fundamentalistische verzetsbeweging, verantwoordelijk voor de ontwikkeling en productie van de Qassamraketten. Een dergelijke, zelfgemaakte raket werd gisteren opnieuw afgevuurd op de Israëlische stad Sderot, maar richtte geen schade aan.

Al-Ghoul was prominent lid van Hamas, maar ook een officier in de Preventieve Veiligheidsdienst van de Palestijnse Autoriteit.

Het Israëlische leger is sinds het eind van de jaren tachtig op zoek geweest naar Al-Ghoul, die verantwoordelijk wordt gehouden voor bomaanslagen in Ashekelon, Jeruzalem en Tel Aviv (Dizengoff-winkelcentrum) in de jaren negentig. Hamas heeft aangekondigd de dood van Al-Ghoul te zullen wreken, onder andere door de mortieraanvallen op de Israëlische nederzettingen uit te breiden. Vanuit het vluchtelingenkamp Khan Younis werden afgelopen nacht veertien mortieren afgevuurd op het aanpalende, joodse Neva Dekalim.

De situatie in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever is intussen zo chaotisch geworden dat leden van de Palestijnse wetgevende raad, een soort parlement, in een brief aan president Arafat hebben gewaarschuwd voor een Palestijnse burgeroorlog.

Eerder braken in Gazastad urenlange gevechten uit tussen verschillende Palestijnse groepen en veiligheidsdiensten. In Jenin, op de westelijke Jordaanoever, bezetten de Al-Aqsamartelarenbrigades gebouwen van de Palestijnse Autoriteit en werden Palestijnse agenten onder vuur genomen. De parlementariërs houden Arafat en premier Querie verantwoordelijk voor ,,de wetteloosheid''.