`Iraaks verzet loopt op tot 20.000 man'

Hoge Amerikaanse regeringsfunctionarissen menen dat het aantal verzetplegers in Irak veel groter is dan eerder gedacht en een harde kern van 8.000 tot 12.000 man telt.

Dit aantal kan oplopen tot meer dan 20.000 als actieve sympathisanten en geheime medeplichtigen worden meegerekend. Dit meldt The New York Times vandaag, op basis van Amerikaanse regeringsfunctionarissen. Eerdere schattingen gingen uit van een maximum aantal verzetplegers van 2.000 tot 7.000 man. Ook de financiële middelen van het verzet blijken veel groter dan eerder geschat, schrijft de krant. In de ramingen zijn zowel de buitenlandse strijders, het netwerk van de Jordanese terrorist Zarqawi als Iraakse geweldplegers meegenomen.

Volgens de regeringsfunctionarissen hebben de bijgestelde schattingen invloed op de militaire campagne in Irak, maar nog niet geleid tot een herziening. The New York Times meldt dat de kern van het Iraakse verzet nu bestaat uit ten minste vijftig militante cellen, die ,,onbeperkt geld'' krijgen van vroegere leiders van de Ba'ath-partij en Saddam-getrouwen.

Dit wordt aangevuld met geld van rijke Saoedische donors en islamitische liefdadigheidsinstellingen, die geld via Syrië doorzenden, zo zeggen de regeringsfunctionarissen die toegang hebben tot vertrouwelijke inlichtingen. Ongeveer de helft van een miljard Amerikaanse dollar die de regering van Saddam op Syrische banken heeft gestald, is terecht, zeggen Pentagon-functionarissen.

Eerder deze week zei het International Institute for Strategic Studies in London in zijn militaire jaarboek dat misschien 1.000 islamitische geweldplegers van buiten Irak nu in Irak het verzet steunen. Maar ondanks de zorg over buitenlandse strijders is het verzet van Irakezen zelf de grootste bedreiging voor de stabilisatie, zeggen de Amerikaanse functionarissen.

De chef van de Verenigde Naties, Kofi Annan, zei gisteren dat verkiezingen in Irak in januari ,,nog steeds technisch mogelijk'' zijn. Maar hij zei ook dat de veiligheidssituatie moet verbeteren voordat de VN meer mensen naar Irak zullen sturen om te helpen bij de voorbereiding, zei Annan gisteren. Hij onderstreepte dat de Irakezen zelf moeten beslissen of de verkiezingen doorgaan.

De VN zullen zich voor de bescherming van hun personeel ook wenden tot Amerikaanse soldaten, nu de zoektocht naar soldaten uit andere landen niets heeft opgeleverd. De VN laten daarmee hun bezwaren tegen Amerikaanse bescherming varen, bang als ze waren het slachtoffer te worden van geweld tegen Amerikanen.

De VN-rol bij de voorbereiding van de verkiezingen schiet tekort, meent de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Zebari. ,,Het aantal deskundigen dat de VN naar Irak hebben gestuurd, komt niet boven de dertig, terwijl er in Oost-Timor meer dan driehonderd waren'', zei Zebari. Hij wijt de geringe inzet van de VN aan de veiligheidssituatie, ,,tegenstrijdige opvattingen binnen de organisatie'' en gebrek aan initiatieven.