Indoorbanen in Rusland

De nieuwe overdekte schaatsbaan in Moskou, anderhalve maand geleden geopend, heeft sinds afgelopen weekeinde zijn eerste baanrecord: de Rus Dorofejev liet bij testwedstrijden op de 500 meter 35,8 seconden noteren.

In februari worden de wereldkampioenschappen allround in de Russische hoofdstad gehouden. Het is het eerste grote internationale toernooi in Rusland sinds 1962, toen de Rus Jevgeni Grisjin in het Dynamo-stadion voor meer dan 100.000 toeschouwers wereldkampioen allround werd. Elders in Rusland zijn nog twee indoorschaatsbanen in aanbouw. Eind dit jaar opent de baan in Kolomna, ten zuidoosten van Moskou. Over ongeveer een jaar is de opening gepland van een 400-meterbaan in de Oeral, in Tsjeljabinsk.

Een probleem van de baan in Moskou, die de gemeente (voor circa 100 miljoen euro) heeft laten bouwen en die ze zelf exploiteert, is de hoge huur, ook voor de leden van de Russische schaatsploeg.

Nadat begin jaren negentig de (onoverdekte) kunstijsbaan in Moskou was veranderd in een parkeerterrein, moest Rusland het ongeveer tien jaar zonder 400-meterkunstijsbaan stellen. Vorig jaar kwam er weer een kunstijsbaan, niet overdekt weliswaar, in Nizjni Novgorod (het voormalige Gorki), Archangelsk, aan de Witte Zee, beschikt over een 333-meterbaan, ongeschikt voor officiële wedstrijden. Rusland heeft natuurijsbanen in overvloed.