Huizinga gaat door tot Peking

Judoka Mark Huizinga (31) is in tegenstelling tot eerdere voornemens toch van plan door te gaan tot de Olympische Spelen van 2008 in Peking. De winnaar van brons in Athene (-90 kg), kapitein bij de luchtmacht, heeft die beslissing in samenspraak met zijn coach Chris de Korte genomen.

Wel hebben beiden afgesproken elk half jaar een tussenbalans op te maken. De Korte: ,,We kijken dan of onze doelen fysiek en mentaal nog haalbaar zijn. Maar Mark is een liefhebber en mijn opzet is de toppers zo lang mogelijk voor de sport te behouden. Daardoor zijn we gezamenlijk tot dit plan gekomen.'' Tot nu heeft Huizinga drie keer deelgenomen aan de Olympische Spelen. Steeds won hij een medaille. Evenals in Athene ook brons in Atlanta (1996), goud in Sydney (2000). De afgelopen zomer was hij in de Griekse hoofdstad ook nog eens de vlaggendrager van de Nederlandse equipe bij de openingsceremonie.

Ook De Korte gaat door, in elk geval tot Peking. Naast Huizinga blijft hij in die periode ook intensief Edith Bosch begeleiden. Bosch (-70) won dit jaar de zilveren medaille op de Olympische Spelen en goud op de Europese titelstrijd. De Korte weet nog niet of hij zijn contract als bondscoach van de Judo Bond Nederland gaat verlengen. Daarover onderhandelt hij nu.

Dennis en Elco van der Geest nemen volgende week zaterdag wel deel aan de nationale titelstrijd judo, in het Topsportcentrum van Rotterdam. Beiden kwamen sinds de Olympische Spelen nauwelijks aan trainen toe: Dennis (+ 100 kg) onder meer door privé-omstandigheden (hij werd deze week vader van een zoon), Elco (- 100) wegens blessures.

Dennis van der Geest won deze zomer in Athene een bronzen olympische medaille. Elco leverde een topprestatie door de meervoudig wereldkampioen Inoue te verslaan en werd vijfde.