Het beeld

Toen ik voor het eerst – lang geleden bij RTL Boulevard – hoorde van het immense succes van de reality soap Hilton and Richie's Simple Life, kon ik me daar weinig bij voorstellen. De op champagnefeestjes en gefilmde orgieën verzotte jonge erfgename Paris Hilton en haar boezemvriendin, Lionel Richie's adoptiefdochter Nicole, zijn typisch moderne medialievelingen: ze kunnen bijna niets, maar zijn fotogeniek, extreem en brutaal. Zou het leuke televisie opleveren als je de miljonairbitches zonder creditcard en mobieltje, maar met hun in het roze geklede hondje Tinkerbell op het Amerikaanse platteland dumpt met de opdracht daar een paar weken te overleven?

Jawel, zo blijkt na een paar afleveringen bij Yorin. Het geheim zit in de makelij. De intensief gedraaide en razendsnel gemonteerde flarden van de wederwaardigheden van de blaséblagen in Artus, Arkansas zijn op zich al hilarisch. Ze hebben nog nooit gewerkt, lopen op naaldhakken door de modder en komen te laat omdat hun antieke pickup het in een wolk van stoom begeeft.

Maar wat de serie pas echt interessant maakt is de interactie van de Beverly Hills-babes met hun omgeving, de vriendschap met de boerenfamilie waar ze logeren, het verleiden van opgeschoten jongens met trekkers en baseballpetjes en de haat van de meisjes uit het dorp. Iedereen in Artus spreekt kwaad van de prinsessen op de erwt, dus greep in de aflevering van gisteren de (vrouwelijke) burgemeester in. Ze ontbood de buitenstaanders op het stadhuis om de gezondheidscertificaten van het hondje te controleren en de meiden uit te nodigen als erevoorzitters van het grote voorjaarsfeest. Vervolgens loopt die gedwongen integratie weer uit de hand, omdat zij ook daar niet weten hoe je je dient te gedragen.

Voor zo'n onoverbrugbare kloof tussen subculturen hoef je niet meer naar Amerika. Neem nu de confrontatie tussen het Nijmeegse raadslid Van Eck (GroenLinks) en enkele eigenaren van grote terreinwagens, gisteren in Stand.NL (NCRV) en B&W (VARA). Het nieuws van de dag was immers dat een meerderheid van de Nijmeegse raad besloot tot een parkeerverbod in de binnenstad voor personenauto's breder dan 1,85 m.

Emile Ratelband en verschillende ondernemers in de cosmetica- en autobranche begrepen niet meer in wat voor soort land ze leefden. Ze hadden die auto's nodig voor de zaak en zagen een gele Hummer als verlengstuk van hun mannelijkheid, voorbijgangers steken enthousiast een duim omhoog als zo'n fun car passeert en bovendien is het algemeen bekend dat grote, stevige auto's veel veiliger zijn. Ja, voor de inzittenden, maar niet voor andere verkeersdeelnemers, wierp een mevrouw van de fietsersbond tegen. Toen naderde het moment van de ultieme tweedeling. In wat voor auto reed die meneer Van Eck eigenlijk? Hij had geen auto. Het was even stil bij de sportieve rijders, omdat ze niet wisten of ze moesten honen of medelijden krijgen. En dat zijn dan onze politici, die niet eens weten hoe lekker het is, zo'n geile bak onder je kont. Dit land heeft een Geert Wilders nodig!