Grimmig metal-lawaai van Slipknot

Onder de noemer `The Unholy Alliance' bundelen ze hun duivelse krachten: new-metalgroep Slipknot en de oude speedmetalrotten van Slayer. Op zich geen onzalig plan, want metal is als genre op zijn retour en op deze manier zouden ze een jong en oud publiek naar elkaars concerten kunnen trekken. Dat lukte maar ten dele, want Ahoy was gisteren matig gevuld voor een avondje donderend decibellengeweld.

In België wekte deze combinatie eerder deze maand protesten vanmetal-liefhebbers, omdat de veteranen van Slayer moesten openen voor de gemaskerde nieuwkomers van Slipknot. Terecht werd die volgorde in Ahoy omgedraaid, want het bekende trucje van Slipknot met zijn overdaad aan rommelige percussie werd gekenmerkt door een afschrikwekkende, amuzikale lelijkheid. Er was geen melodie te bekennen in hun stortvloed van grimmig lawaai, waarbij de schorre standwerkersstem van Corey Taylor nauwelijks boven het getrommel uit kwam.

Het is bijna niet voor te stellen, maar speedmetalband Slayer wekte een bijna nostalgisch gevoel op naar de tijd dat dit soort muziek nog opruiend en vernieuwend was. Heerlijk vertrouwd, hoe zanger en bassist Tom Araya het publiek beloofde hen weer eens lekker om het hoofd te meppen met lawaai, en hoe hij Mandatory suicide doodleuk aankondigde als een lied over opoffering en compassie. Van de achttien jaar oude controverse rond het nummer Angel of death bleef weinig over, nu dit schreeuwnummer over Josef Mengele door enthousiaste publieksparticipatie werd teruggebracht tot een vleugellam karaokeliedje.

Ondertussen speelde Slayer meedogenloos strakke en harde gitaarriffs en drumsalvo's, in songs met lugubere titels als Dead skin mask en Raining blood. Een nieuw publiek zullen ze er niet snel mee aanboren, want Slayer mist het Rammstein-achtige vermogen om harde rockmuziek met humor en aanstekelijke refreinen naar de massa te brengen. Araya preekte zijn vertrouwde satanische boodschap nog maar eens voor het krimpende clubje bekeerlingen, dat gezien de rijen bij de toiletten vijf keer zoveel bier drinkt als het doorsnee poppubliek.

Concert: Slayer en Slipknot. Gehoord: 21/10 Ahoy, Roterdam.