Google verdubbelt omzet, koers omhoog

De internetzoekmachine Google heeft in het derde kwartaal een winst geboekt van 52 miljoen dollar (41,25 miljoen euro). De kwartaalomzet verdubbelde van 393 miljoen dollar tot 805,9 miljoen dollar. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf, de meest gebruikte zoekmachine ter wereld, gisteren bekendgemaakt.

De goede cijfers overtroffen de verwachtingen van de financiële analisten ruimschoots. De winst per aandeel is 19 cent per aandeel. Dat is een ruime verdubbeling van de winst in dezelfde periode een jaar geleden. Nadat het nieuws bekend werd, steeg de koers van het aandeel Google in New York met 19,86 dollar tot 158,35 dollar.

Het is de eerste keer dat Google kwartaalcijfers presenteert sinds het naar de beurs is gegaan. De winststijging komt vooral van hogere advertentie-inkomsten. De resultaten zouden nog beter zijn geweest als Google niet aan concurrent Yahoo een schadevergoeding had moeten betalen in verband met een conflict over patenteigendom. Zonder die schadepost mee te rekenen, zou de winst per aandeel 70 cent zijn geweest, terwijl de meeste financiële analisten op ongeveer 56 cent rekenden.

Google ging in augustus naar de beurs. De introductiekoers van 85 dollar (68,80 euro) is inmiddels met 86 procent gestegen. Het technologiebedrijf haalde 1,67 miljard dollar op met de beursgang.