Echte gokkers stemmen Bush

Bij de Universiteit van Iowa kan het al meer dan tien jaar: handelen in Amerikaanse presidentskandidaten. De koersvorming op de Iowa Electronic Market heeft in het verleden een redelijk nauwkeurig beeld gegeven van de uitslag van de verkiezingen. `Beleggers' kunnen onder meer kiezen tussen een contract op de Republikeinse en op de Democratische kandidaat. Het contract dat wint, betaalt 1 dollar uit. Het contract op de verliezer loopt waardeloos af.

Iowa was zo populair dat het Ierse Tradesports.com, waar normaal op de uitslag van bijvoorbeeld voetbalwedstrijden wordt gegokt, nu ook een politieke markt heeft.

Hoe doen de Republikein George W. Bush en de Democraat John Kerry het in de handel? In de opiniepeilingen gaan zij nek aan nek, met een kleine voorsprong voor Bush. Op de markt ligt dat anders. Bij de Iowa Electronic Market doet Kerry op dit moment 41 cent op de dollar, tegen 59 cent voor Bush. De voorsprong van de zittende president is dus groot. Dat geldt ook voor Tradesports. Bush wordt daar gevraagd op 58,5 dollar per uitbetaling van 100. Kerry staat op 41,4. Treffend is dat na de drie presidentiële debatten, die in de opiniepeilingen leidden tot een inhaalslag van Kerry, de Democraat op de markt niet in buurt kwam van Bush.

Slecht nieuws dus voor de aanhangers van het motto ABB (anything but Bush). De markt ziet de Republikein op dit moment met gemak winnen. Geen nood: er kan al gegokt worden op de verkiezingen van 2008, en de Democratische kandidaat noteert daar met 54,9 hoger dan de Republikein met 49,4.

Mocht de lol er toch van af zijn, dan zijn er nog de contracten op interessante bijverschijnselen. De kans bijvoorbeeld dat Bush wint én de veiligheidssituatie op verkiezingsdag 2 november door welke oorzaak dan ook op de hoogste Code Red staat. De koersvorming suggereert daarvoor een kans van 7 procent. Gegokt, maar met een grote marge, kan ook worden op de kans dat Bush wint én dat Osama Bin Laden is uitgeschakeld voor of op 2 november. Kopers schatten die kans op 5,5 procent.

Opmerkelijk is ook de mogelijkheid om te handelen in de kans dat er per 13 december een onbetwiste uitslag is. Dat is pikant, gezien de strijd om de uitslag in Florida vier jaar geleden. De handel ziet een kans van 82 procent dat er ditmaal vóór 13 december wel uitsluitsel is. Is dat een blijk van hernieuwd vertrouwen in het Amerikaanse kiessysteem? Nauwelijks. Dat er omgekeerd kennelijk een kans wordt gezien van 18 procent dat er weer gedoe komt over de uitslag, is niet iets om trots op te zijn.