De kiezer: `Stem of sterf'

Perrison Wyatt rolt met zijn ogen als hem wordt gevraagd op wie hij gaat stemmen. ,,Ik weet het nog niet'', verzucht de 19-jarige uit Shreveport (Louisianna) bijna wanhopig. Hij studeert dermatologie in La Mesa, ten oosten van San Diego. ,,Dit is de eerste keer dat ik mag stemmen, en ik wil me zo goed mogelijk oriënteren.''

Hij heeft de websites van de kandidaten bekeken, de andere leden van het atletiekteam van La Mesa College om raad gevraagd, alle debatten gevolgd en onder andere de film Fahrenheit 9/11 van Michael Moore bekeken. ,,Allebei hebben ze wel wat'', meent hij. Perrison is het eens met Bush en de Republikeinen als het gaat om het homohuwelijk. Er moet worden vastgelegd dat het huwelijk exclusief tussen man en vrouw is. Maar Kerry en de Democraten hebben weer een beter idee over gezondheidszorg, vindt hij.

Het belangrijkste punt vindt hij de herinvoering van de dienstplicht, waarover wordt gesproken. ,,Ik ben geen pacifist of zo, soms werkt vechten nu eenmaal beter dan praten, maar ik vind niet dat je gedwongen mag worden om in het leger te gaan. Dan dwing je mensen te sterven.'' Maar waar beide kandidaten staan op dit punt, weet hij niet zo goed. ,,Dat moet ik nog uitzoeken.''

Stemmen gaat hij zeker. ,,Vote or die'', zegt hij in navolging van de campagne van rapper P. Diddy. Maar het was fijn geweest als de kandidaten Californië hadden aangedaan, zegt Perrison. Dan had hij ze live had kunnen zien en had hij hun misschien vragen kunnen stellen. Maar de staat gaat vrijwel altijd naar de Democraten, en Kerry en Bush richten zich deze campagne vooral op de swing states. ,,Ze zouden eigenlijk hun gezicht in alle vijftig staten moeten laten zien.''

    • Titia Ketelaar