Crisis bij Lego, baas treedt af

Speelgoedproducent Lego verkeert in financiële problemen. Vorig jaar was het slechtste jaar ooit voor het Deense concern, dat in 1932 werd opgericht en vooral bekend is van de felgekleurde plastic steentjes. Topman Kjeld Kirk Kristiansen, kleinzoon van de oprichter van Lego, is afgetreden.

Het familiebedrijf kondigde gisteren aan in 2003 een verlies te hebben geleden tussen 200 en 400 miljoen Deense kroon (26,9 à 53,7 miljoen euro). Lego is niet beursgenoteerd en is daarmee niet verplicht de cijfers te publiceren. Desondanks geeft het concern regelmatig inzicht in de resultaten.

Kristiansen was achttien jaar bestuursvoorzitter. Hij is vervangen door J. Knudstorp. ,,Dit is het juiste moment voor het nieuwe bestuur om het over te nemen'', aldus Kristiansen. ,,Als eigenaar zal ik natuurlijk betrokken blijven bij de onderneming.'' Hij zei dat Lego in 2006 weer winst kan maken.

Leo stoot ook divisies af, maar heeft niet gezegd welke. Eerder dit jaar werden de Lego-amusementsparken op afstand gezet, met verkoop als doel. Lego heeft parken in Californië, Engeland en Duitsland en het Deense Billund.

Als oorzaak voor de tegenvallende cijfers wordt een teruglopende verkoop genoemd. Vorig jaar verkocht Lego voor 8 miljard kroon aan speelgoed. Dat is 5 procent minder dan vorig jaar.

De naam Lego is afgeleid van de Deense woorden `leg godt', die `speel goed' betekenen, en het Latijnse `lego': ik stel samen.