Cannelloni met gerookte zalm

Verhit de olijfolie in een grote, zware koekenpan op een matig vuur. Schep er de ui door en laat circa 10 minuten zachtjes fruiten tot hij gaar, maar niet bruin is. Giet er de gezeefde tomaten en de wijn bij en schep er wat suiker en zout en peper naar smaak door. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat onder af en toe roeren circa 30 minuten sudderen, of tot de saus dik geworden is.

Leg de zalmfilets op het rooster van uw rookoven. Strooi wat zaagsel op de bodem van de rookoven, leg er de met aluminiumfolie beklede lekplaat op en zet daar het rooster bovenop. Volg anders de aanwijzingen van de fabrikant. Zet de rookoven op een matig tot middelhoog vuur en schuif er het deksel op zodra er rook uit komt. Draai het vuur lager en laat de zalm 20 tot 30 minuten roken. Neem van het vuur en laat in de oven afkoelen. Mensen zonder een rookoven kunnen circa 400 zalmfilet stomen, pocheren of in de magnetron garen en er dan 100 gram fijngehakte gerookte zalm door mengen.

Roer de ricotta even los in een kom. Breek de afgekoelde zalm in stukjes en schep ze erdoor. Schep er de peterselie, lente-ui en het citroensap door. Proef en breng op smaak met zout en peper en eventueel extra citroensap.

Kook gedroogde lasagnevellen in porties in circa 7 minuten in een grote pan gezouten water net bijtgaar. Kook verse lasagnevellen circa 3 minuten. Laat ze schrikken onder de koude kraan en op schone theedoeken uitlekken. Dek ze af met een andere doek, zodat ze niet uitdrogen.

Schep een twaalfde van de vulling langs het uiteinde van elk vel. Rol op en leg ze, met de naad onder, naast elkaar in een ovenschaal. Giet er de tomatensaus omheen en vlij de meikaas erover. Zet de schaal onafgedekt circa 20 minuten in een op 200° C voorverwarmde oven, of tot de saus borrelt en de kaas gesmolten is. Dien op.

Morgen: broccoli-stamppot.