Alles zit Feyenoord mee

Drie grote tegenslagen waren Heart of Midlothian gisteren te veel. Voor de wedstrijd tegen Feyenoord was al duidelijk dat de Nederlandse topscorer van de Schotse ploeg, Mark de Vries, door een ontstoken teen niet kon spelen. Vervolgens werd na twintig minuten een buitenspeldoelpunt van Feyenoord goedgekeurd en de genadeklap viel acht minuten voor rust: de eenzame spits Kevin McKenna zag een glaszuivere goal afgekeurd.

,,Ach, alle beslissingen van de scheidsrechter hadden in ons voordeel moeten zijn. Dan pas hadden we een kans gehad om een punt uit Rotterdam mee te nemen'', verklaarde coach Craig Levein berustend. Hij zag wel in dat zijn ploeg op de meeste punten de mindere was dan Feyenoord. De overwinning met 3-0 was dan ook een logische uitslag, ook al spraken de Schotse fans (2.500 man) van `robbed in Rotterdam'. De zege zorgde ervoor dat Feyenoord in de nieuwe poule-opzet voor de UEFA Cup nu de eerste plaats inneemt, voor Schalke 04 en FC Basel die met 1-1 gelijk speelden.

Ondanks het duidelijke krachtverschil tussen Feyenoord en de subtopper uit Schotland speelde het gestuntel van de Deense leiding wel degelijk een rol. De beoordeling van buitenspel dreigde van de wedstrijd zelfs een loterij te maken. Omdat de Schotten met vijf of zelfs zes verdedigers op rij speelden en ook Feyenoord vaak op buitenspel speelde, werd het een drukke avond voor de grensrechters. Zo druk, dat de vraag weer eens gesteld kon worden of de willekeur van buitenspel nog wel in het professionele voetbal past.

Al na zes minuten zag Feyenoord een doelpunt van Kalou afgekeurd, omdat spits Kuijt buitenspel stond. Een kwartier later was het zeker buitenspel van de meegekomen verdediger Saïdi die ervoor zorgde dat Kuijt op zijn gemak kon afronden. ,,Allemaal twijfelgevallen'', verklaarde de tevreden Feyenoord-coach Ruud Gullit na afloop over de vele buitenspelsituaties. ,,Je weet dat je afhankelijk bent van de grensrechters. Soms zijn de beslissingen in je voordeel, soms in je nadeel.''

In dit geval was de thuisploeg echter in het voordeel, zeker omdat het vlotte doelpunt van Kuijt ervoor zorgde dat de Schotse muur zelf moest gaan voetballen. Zowel Kuijt als rechterspits Castelen miste kansen en daardoor kreeg Hearts nog zicht op een gelijkmaker. Toen het doelpunt van de geïsoleerde spits McKenna was afgekeurd leken ook de Schotten nauwelijks nog op succes te hopen. Nog voor de rust kwam coach Levein McKenna te hulp door een tweede aanvaller, de agressieve Graham Weir, in te zetten. ,,Ik was bang dat we toen ook Schots zouden gaan voetballen'', zei Gullit. ,,Dus ook lange ballen naar de spits, maar gelukkig bleven we combineren.'' Het combineren ging wel gepaard met veel balverlies. Dat werd echter niet afgestraft omdat Heart of Midlothian – in 1874 opgericht en genoemd naar een toenmalige dansgelegenheid in Edinburgh – nog vaker de bal bij de tegenstander inleverde.

Ontspannen kon Gullit dan ook in de tweede helft toekijken hoe Feyenoord via doelpunten van Goor en nog eens Kuijt de uitslag uitbouwde naar 3-0, zonder dat keeper Babos veel werk kreeg te verzetten. De Belg Goor, die fraai scoorde op aangeven van Kalou, zal extra opgetogen over zijn doelpunt zijn geweest. Een week geleden kwam hij nog in de publiciteit na een rode kaart in een interland tegen Spanje. Hij had gespuugd naar een tegenstander. Overigens ,,niet met de bedoeling hem te raken'', verklaarde hij in het programmaboekje, ,,maar ik neem het me zelf wel kwalijk''.

Een bijzondere wedstrijd werd het gisteren voor Gianni Zuiverloon. De 17-jarige verdediger kreeg 's middags de schrik van zijn leven toen hij bij de wedstrijdbespreking zijn naam op het bord zag staan. Na twee korte invalbeurten in de eredivisie mocht de jeugdspeler zijn debuut maken in een Europese wedstrijd. Zuiverloon, die eerst zijn Havo wil halen voordat hij zich volledig op het voetbal stort, verving Song die de laatste weken grossierde in balverlies. De Koreaan zat niet eens op de bank.

Het balverlies dat Zuiverloon leed werd hem door Gullit vergeven. ,,Zeker in het begin was hij zenuwachtig, maar op rechts is er niemand doorheen gekomen'', zei Gullit. ,,Het is altijd de vraag wanneer je zo'n jonge jongen moet brengen.'' Dat hij Zuiverloon in de verdediging durfde te zetten, gaf wel aan dat Gullit de kracht van Hearts op waarde had geschat.

Feyenoord 3

Hearts 0

Ruststand 1-0. 21. Kuijt 1-0, 58. Goor 2-0, 83. Kuijt 3-0. Schds: Poulsen (Den). Tsch: 30.000. Gele kaart: Mtiliga, Bosschaart (Fey) en Maybury, Pressley, Webster (Hearts).