A'dam in de EU

Een baan vinden in Amsterdam is makkelijker dan in veel andere Europese steden. Maar met het aantal beschikbare woningen scoort Amsterdam dan weer ondermaats. Dat blijkt uit een onderzoek naar de levenskwaliteit in Europese steden in opdracht van de Europese Commissie.

Het statistische bureau van de Europese Unie (EU), Eurostat, verzamelde gegevens van 258 steden uit alle vijfentwintig EU-landen én Bulgarije en Roemenië. De Europese Commissie wil zo steden vergelijkbaar maken en de kwaliteit ervan verbeteren.

Volgens Eurostat vallen er in Rome jaarlijks 8,4 doden of zwaargewonden per 1.000 inwoners in het verkeer. In Parijs, Londen en Berlijn ligt dat cijfer onder de 1. Brusselaars hebben de meeste kans vermoord te worden. De Belgische hoofdstad heeft een jaarlijks moordcijfer van tien per honderdduizend inwoners. In Londen is dat drie en in Rome zelfs één.

Wie de zon wil opzoeken maakt de meeste kans in Athene. De Griekse hoofdstad heeft gemiddeld 7,6 uren zon per dag. Verrassend is dat Londen met 4,7 uren beter scoort dan Amsterdam (4,4).

Amsterdam staat samen met Stockholm en Hamburg in de topdrie met het hoogste aantal geregistreerde misdrijven. Toch voelen Amsterdammers zich veilig. Een verklaring is dat de misdrijven niet altijd even ernstig zijn. De aangifte van tweewielerdiefstal maakt zo'n 7 procent van het totaal uit.