Acht jaar voor bewaker Abu Ghraib

De Amerikaanse sergeant Ivan Frederick is tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld voor zijn rol bij de mishandelingen in de Abu Ghraib-gevangenis nabij de Iraakse hoofdstad Bagdad. Frederick is de hoogste militair die was aangeklaagd wegens mishandeling en seksueel misbruik in de gevangenis.

De 38-jarige Frederick gaf voor de Amerikaanse militaire rechtbank toe dat hij zich behalve aan mishandeling ook schuldig had gemaakt aan onoorbare daden en nalatigheid. Behalve de gevangenisstraf wordt de sergeant gedegradeerd en oneervol ontslagen. De advocaat van Frederick zei het vonnis excessief te vinden en kondigde aan in hoger beroep te gaan.

Twee collega's van Frederick zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk acht maanden en een jaar. Vijf anderen worden nog voorgeleid. In mei werd al een Amerikaanse militair veroordeeld tot een jaar cel.

De mishandelingen in de Abu Ghraib-gevangenis kwamen begin dit jaar aan het licht. In april werden foto's openbaar gemaakt waarop lachende Amerikaanse militairen naast naakte Irakezen stonden die werden gedwongen boven op elkaar te gaan liggen of seksuele handelingen te simuleren. De foto's werden eind vorig jaar gemaakt.

Frederick heeft gezegd dat hij zich door collega's gedwongen voelde in zijn handelingen. In een verklaring voor de rechter zei hij: ,,Ik was bang voor vergelding door andere soldaten. We liepen allemaal rond met geladen wapens. Er heerste erg hoge spanning.'' In de Abu Ghraib-gevangenis werden Irakezen vastgezet die na de val van Saddam Hussein werden opgepakt door de Amerikanen. Een van de aangeklaagde militairen verklaarde in mei tegen de Amerikaanse krant The Washington Post dat zij de gevangenen wakker moesten houden. We moesten ,,een hel van hun leven maken, opdat ze zouden gaan praten''. De soldaat verklaarde dat het gebeurde in opdracht van de officieren van de militaire inlichtingendienst en functionarissen van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.