Zalm troeft hedge funds af bij verkoop aandelen TPG

Minister Zalm van Financiën zegt dat hij beleggers die tegen het aandeel TPG wilden speculeren te slim af is geweest. De Nederlandse staat, die onlangs voor 1,53 miljard euro TPG-aandelen verkocht, heeft geprofiteerd van verkeerde verwachtingen in de aandelenmarkt, zo laat minister Zalm van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Volgens de minister hielden beleggers er weliswaar rekening mee dat de overheid haar belang in het post- en koeriersbedrijf zou verlagen, maar verwachtten zij dit niet op korte termijn. ,,De Staat heeft hierdoor gebruik kunnen maken van een klein `verrassingseffect'. Zogenoemde hedge funds hadden weinig kans vlak voor de verkoop door de staat de koers negatief te beïnvloeden, waardoor de aandelen voor een goede prijs zijn verkocht'', schrijft Zalm.

Hedge funds zijn gespecialiseerde beleggingsfondsen die hun geld onder meer verdienen met dalende beurskoersen. Als dergelijke hedge funds er op rekenen dat er een groot aantal aandelen van een bepaald bedrijf op de markt komt, kunnen ze `short gaan': alvast veel aandelen verkopen, en pas later die aandelen goedkoop inkopen als de koers gedaald is door het nieuwe, ruime aanbod van aandelen.

Op 29 september kondigde de overheid aan haar belang in TPG te verlagen van 35 naar 19 procent. Een deel van de aandelen werd rechtstreeks door TPG zelf ingekocht. De herplaatsing van in totaal 78 miljoen aandelen werd verzorgd door ABN Amro en nog dezelfde dag afgerond.

Zalm wijst er in zijn brief op dat TPG in de dagen voor de transactie op de hoogste koers in twee jaar noteerde. ,,Dit volgde op positief nieuws over de onderneming, hetgeen zich vertaalde in een oplopende aandelenkoers.'' Zalm doelt daarmee waarschijnlijk op het bod dat TPG uitbracht op een belang van 25 procent in de Deense posterijen. Ander TPG-nieuws vlak voor de herplaatsing had betrekking op de extra 700 tot 800 banen die de postdivisie van TPG ging schrappen.

TPG erkende vlak voor de aandelenherplaatsing in een persbericht dat het meedeed aan een bieding in Denemarken in reactie op ,,speculaties in de pers''. Die speculaties gingen er vanuit dat TPG daarbij een bedrag tussen de 100 en 200 miljoen euro zou moeten betalen voor dat Deense belang. Een andere kandidaat-koper voor het belang is Deutsche Post, dat al via dochterbedrijf DHL met Post Danmark samenwerkt.