Winst Van der Moolen keldert

Het lage handelsvolume op de effectenbeurzen heeft dramatische gevolgen voor Van der Moolen. De beurshandelaar boekte in het derde kwartaal een winstdaling van 53 procent. Ondanks de winsthalvering kijkt het bedrijf wel naar overnames in Europa.

Van der Moolen wordt hard getroffen door de lage omzetten op de Amerikaanse en Europese beurzen en de historisch lage beweeglijkheid van de koersen.

Die volumes en beweeglijkheid liggen al jaren laag en volgens topman Fred Böttcher kan de moeilijke markt nog wel even aanhouden. ,,We zitten nu in het vierde jaar van de nasleep van de bubbel die is gebarsten en die nasleep kan nog even aanhouden'', zei Böttcher tijdens een persconferentie. Volgens de bestuursvoorzitter zijn veel aandelen nog altijd te hoog gewaardeerd en moeten deze eerst omlaag voordat de beurs de weg naar boven kan inzetten. Positief in dit scenario is dat een daling van aandelenkoersen vaak gepaard gaat met hogere omzetten, wat Van der Moolen weer geld oplevert. Vooralsnog moet het bedrijf een winstdaling van 53 procent tot 2,6 miljoen euro incasseren in vergelijking met het derde kwartaal 2003. In vergelijking met het tweede kwartaal van 2004 daalde de winst met maar liefst 66 procent.

Om de lagere inkomsten te compenseren, verlaagt Van der Moolen de kosten. Het bedrijf haalt de meeste winst uit de Verenigde Staten, waar het een marktaandeel heeft van 10 procent van de handel op de New York Stock Exchange. Van der Moolen denkt dat de kosten nog verder zullen dalen, onder meer omdat het verwacht dat het minder liquide middelen hoeft aan te gaan houden in de VS.

Böttcher is voorzichtig over de toekomst, maar verwacht toch betere tijden. ,,De hoeveelheid geld beschikbaar in de VS en Europa om te beleggen verdubbelt de komende tien jaar. Daarvan zal toch een groot deel naar obligaties en aandelen gaan.''

Om goed gepositioneerd te zijn als die betere tijden aanbreken, wil Van der Moolen uitbreiden via aankopen. Böttcher zei vanmorgen dat er ,,een aantal proposities zijn waar we naar kijken''. De interesse van Van der Moolen gaat voornamelijk uit naar bedrijven in Duitsland en de Zuid-Europese landen. De beleggers kon Böttcher vanmorgen niet overtuigen. Op het Damrak daalde Van der Moolen met 3 procent naar 4,47 euro.