VOORKEUR REGIO

HAARLEM

De zachtmoedige

Charlotte Köhlers legendarische voordracht van Dostojevski's De zachtmoedige leeft voort in de herinnering van menig negentigjarige. Jacob Derwig van 't Barre Land treedt in haar voetsporen. Een pandjesbaas probeert de zelfmoord van zijn 16-jarige echtgenote te duiden. Hij heeft haar mentaal `doodgemarteld'. Aangrijpend zijn de misverstanden, de harde opstelling van de man, het besef dat hij geen idee heeft wie zijn vrouw was. In menig opzicht doet het denken aan Emants Nagelaten bekentenis. Derwig toont zich wederom een groot acteur, hij brengt lucht en helderheid in deze sombere, gespannen monoloog.

22-23 okt Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 030-2316142 of www.barreland.nl

LEIDEN

fotografie

Museum De Lakenhal toont een selectie uit het recent verworven werk van drie fotografen uit Leiden, Marc de Haan, Wim Lamboo en Teun Voeten. Alle drie hebben zij een voorkeur voor zwart/wit en voor plekken waar het verleden nog duidelijk aanwezig is. Zo maakte de Haan een fotoserie van het Scheltemacomplex, de voormalige Leidse textielfabriek die na jarenlange leegstand en verwaarlozing in een deplorabele toestand verkeerde. Wim Lamboo fotografeerde in de jaren tachtig het Leidse slachthuis kort voordat het gesloten werd. Van fotograaf en cultureel antropoloog Teun Voeten worden foto's getoond uit de series die hij in Afghanistan maakte.

`Foto's uit eigen bezit'in Stedelijk Museum De Lakenhal, Oude Singel 28, Leiden. T/m 28 nov. Di t/m vrij 10-17 u, za en zo 12-17 u. Inl. www.lakenhal.nl

Passion In de Leidse Schouwburg zijn extra voorstelling te zien van Passion, de musical van Stephen Sondheim en James Lapine over een driehoeksverhouding tussen een mooie maar getrouwde vrouw (Pia Douwes), een lelijke, ziekelijke vrouw (Vera Mann) en een verscheurde man (Stanley Burleson). Passion is een beeldschoon vlechtwerk van themaatjes en echoënde teksten. Geen music for the millions, geen afgeronde songs. De gedempte regie van Paul Eenens roept melancholie en verlangen op. Een musical die in niets op de meeste andere musicals lijkt.

26-27 okt Leidse Schouwburg, Oude Vest 43. Inl. 071-5163888 of www.musicals.nl

Inca's

Remko Dalkman geeft 28 oktober om 10u30 een lezing over Tawantinsuyu, het imperium van de Inca's.

Rijksmuseum voor Volkenkunde, Steenstraat 1. Inl 071-5168800 & www.rmv.nl

UTRECHT

Strijkkwartet

€Het wereldberoemde Vermeer Kwartet speelt 25 okt 20u15 strijkkwartetten van Schubert (D112), Czerny (strijkkwartet in e) en Brahms (op 67) in de Kleine Zaal van het Utrechtse muziekcentrum Vredenburg res (030) 2314544.

Lezing

Op 22 oktober om 18u treedt de Nederlandse politicoloog Guus Meershoek in discussie met de Spaanse filosoof Reyes Mate over de betekenis van de jodenvervolging: Hoe Europa op te bouwen zonder Auschwitz te negeren.

Cervantes Instituut, Domplein 3. Inl/res 030-2334261 & www.cervantes.nl

Spoken In de tragedie Spoken schreef de Noor Henrik Ibsen een gruwelijke tragedie over hoe gebeurtenissen uit het verleden een dwingende invloed hebben op het heden. Regisseur Dirk Tanghe van het Utrechtse gezelschap de Paardenkathedraal maakt van Spoken een bijna vier uur durende, intens traag gespeelde voorstelling. Die geleidelijkheid werkt steeds spannender. Langzaam maar zeker wordt het indringende patroon van het verhaal steeds duidelijker. Scène na scène wordt het verleden van de hoofdpersonen onthuld.

T/m 6 nov De Paardenkathedraal, Veeartsenijstraat 155. Inl 030-2711414; www.paardenkathedraal.nl

Rietvelds Universum

In het Centraal Museum (030-2362362) werk van ontwerper Gerrit Rietveld temidden van geestverwanten als Theo van Doesburg, Pyke Koch, Charley Toorop en Marti Guixé