Van Gaal kon zijn stempel niet drukken

Louis van Gaal heeft ontslag genomen als technisch directeur van Ajax, omdat de raad van commissarissen en de directie van de Amsterdamse voetbalclub weigerden zijn bevoegdheden uit te breiden. Hij zei dat gisteren in de Arena tijdens een toelichting op zijn ontslag.

De voormalige succestrainer voelde zich beknot bij het uitvoeren van zijn plannen. Zoals op het gebied van `het naleven van de doelstelling' en het aan- en verkoopbeleid. Nadat hem in enkele gesprekken duidelijk was gemaakt dat zijn functie niet zou veranderen, besloot Van Gaal op te stappen.

Van Gaal (53) had op technisch gebied ook een verschil van inzicht met trainer Ronald Koeman. Dat openbaarde zich in een onderhoud naar aanleiding van de nederlaag tegen Bayern München (4-0). Daarin besloten bestuur en directie de doestelling voor dit seizoen, zoals opgenomen in het vijfjarenplan, bij te stellen. In verband met de mislukte poging een adequate vervanger aan te trekken voor spits Ibrahimovic wordt dit seizoen ook genoegen genomen met een vervolg in de UEFA-Cup (na de winterstop) in plaats van de tweede ronde van de Champions League. ,,Toen knapte er wat bij mij'', verklaarde Van Gaal gisteren. ,,Mijn speelruimte was kleiner geworden. Voor mijn gevoel kon ik niet meer functioneren. Ik was namelijk niet meer in staat de vinger aan de pols te houden in de uitvoering van het beleidsplan.''

Van Gaal vond de bijstelling van voorzitter Jaakke, algemeen directeur Van Eijden en technisch bestuurslid Nuninga `een korte-termijn-gedachte' en in strijd met wat recent was afgesproken. Hij is van mening dat het bereiken van de achtste finales van de Champions League nu nog altijd tot de mogelijkheden behoort. Van Gaal verschilt dan ook van inzicht over de kwaliteit van de selectie met de beleidsvoerders van Ajax én trainer Koeman. ,,Afgelopen seizoen werden wij volgens velen nog met twee vingers in de neus kampioen'', aldus de aangeslagen `TD'. ,,Iedereen zei dat Ajax over een geweldige selectie beschikt. We misten alleen een goede rechtsbuiten en die hebben we in de persoon van Rosales gehaald. Dan kun je nu toch niet na een paar slechte resultaten anders oordelen over deze spelersgroep en een doelstelling zo snel afzwakken terwijl je daar met z'n allen meerdere malen over hebt gesproken?''

In zijn beleidsplan heeft Van Gaal in een later stadium een enkele zin toegevoegd: eens in de vijf jaar moet Ajax de halve finales halen van de Champions League. ,,Want je moet de lat hoger leggen dan je misschien in werkelijkheid kunt bereiken. Naderhand is het dan altijd nog mogelijk je af te vragen waarom die doelstelling niet is bereikt'', aldus Van Gaal, die zei de persoon van Koeman niet te willen beschadigen, maar liet doorschemeren het niet eens te zijn met diens aanpak. ,,Er is een verwijdering ontstaan toen onze hoofdcoach na de wedstrijd tegen Bayern München zei dat zijn spelers niet het vereiste niveau hebben om tegen de top van Europa te spelen. Dat soort zaken houd je binnenskamers.''

Voorzitter Jaakke betreurt het vertrek van Van Gaal, maar gaf aan dat er vorig jaar uitvoerig is gesproken over diens bevoegdheden, ambities en visie. ,,Wij delen de ambitie [van Van Gaal], we verschillen alleen van mening hoe je het gestelde doel moet bereiken. Soms moet je een stapje terugdoen om een stap vooruit te komen.''