Vader en zoon

De Russische regisseur Aleksander Sokoerov keerde na de toegankelijke en wervelende succesfilm Russian Ark terug naar zijn mystieke en hermetische oeuvre van daarvoor. Vader en zoon is op te vatten als deel twee van een gepland drieluik over familierelaties. In 1996 maakte hij Moeder en zoon, een film vol esoterische beelden van de Russische natuur. Het gaat de regisseur om familieverhoudingen als symbolen, of in dit specifieke geval om de vader-zoon-relatie als beeld voor iets groters. Vader en zoon speelt zich af in een Russische garnizoensstad, waarin een vader en een zoon een tegelijkertijd in akelige worstelingen en in liefdevolle omstrengelingen verstrengeld zijn. De beelden van Sokoerov zijn als altijd zwanger van de symboliek. Hij plaagt en daagt je uit om van elk beeld de betekenis te achterhalen. Dat is het gevolg, maar ook het lot van filmen in abstracties en archetypen in plaats van situaties of psychologie. Blijft over een weerbarstige en fascinerende film over een bijna incestueuze relatie.

Vader en zoon (Otest i syn). Regie: Aleksander Sokoerov. Met: Andrei Sjitsjetinin, Aleksei Nejmisjev, Aleksander Razbasj. Filmmuseum, A'dam; Chassé, Breda; Filmhuis, Den Haag.