Uitbreiding vredesmacht voor Darfur

De Afrikaanse Unie (AU) heeft gisteren besloten haar vredesmacht in de Soedanese regio Darfur met ruim 3.000 mensen, voornamelijk militairen, uit te breiden.

Leiders van de Unie van 53 Afrikaanse staten namen hun besluit onder grote internationale druk tijdens een speciale bijeenkomst in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Volgens de voorzitter van de Vredes- en Veilgheidsraad van de AU, de Algerijn Said Djinnit, is de uitbreiding essentieel om de veiligheid te herstellen en vertrouwen te creëren, opdat vluchtelingen naar huis durven terug te keren.

Djinnit zei dat alle voorbereidende stappen zijn genomen om de troepenmacht met 3.320 leden te kunnen versterken. In Darfur zijn namens de Afrikaanse Unie momenteel 300 Rwandese en Nigeriaanse ongewapende soldaten en honderdvijftig waarnemers aanwezig. Na de uitbreiding zal ze bestaan uit 2.341 militairen, van wie 641 ongewapend, 450 waarnemers, 815 politieagenten en 164 civiele stafleden.

De soldaten zullen in vijf fases worden ingezet, de eersten moeten binnen twee weken beginnen. De kosten van de uitbreiding, een jaarlijkse 220 miljoen dollar, worden voor een groot deel door de EU betaald, meldt de AU.

In de westelijke regio Darfur is de zwarte Afrikaanse bevolking slachtoffer van het geweld van de aan het Soedanse bewind gelieerde strijders van de Arabische Janjaweed-militie. Volgens waarnemers heeft de regering de militie opgezet als onderdeel van haar strijd tegen twee rebellengroepen in Darfur. In de regio zijn de afgelopen achttien maanden naar schatting 70.000 doden gevallen. Bijna anderhalf miljoen inwoners van de geteisterde streek zijn op de vlucht geslagen. De regering in Khartoum staat onder druk om een einde te maken aan het geweld.

De belangrijkste taak van de vredesmacht is toezien op de naleving van het fragiele bestand, overeengekomen in april. Zowel de regering als de rebellen beschuldigen elkaar ervan dit bestand te schenden. Een nieuwe ronde in het vredesoverleg, die vandaag zou beginnen in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja, is wegens logistieke problemen uitgesteld tot zaterdag.