Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Onder meer aandacht voor de plannen van de Groningse gemeente Bellingwedde en de Duitse buurgemeente Rhede om een Europadorp met Duitse en Nederlandse inwomers te vormen. Verder een reportage over jongeren die zichzelf opzettelijk verwonden. En minister De Geus over de gevolgen van de nieuwe Wet op de kinderopvang per 1 januari. Ned.2, 18.05-19.05u.

Nova. Gesprekken met schrijvers Maarten 't Hart en Renate Dorrestein over de nieuwe bijbelvertaling en de stormloop op het boek van de Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez Memoria de mis putas tristes (Herinneringen aan mijn droeve hoeren). Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: De lege snelheidstrein. Aandacht voor de nieuwe problemen bij de zogenaamde HSL-Zuid. De bouw van de omstreden hogesnelheidslijn kostte al 6,3 miljard euro. Maar nu dreigt het rijden op die hogesnelheidslijn ook op een fiasco uit te draaien. Dat komt door de komst van goedkope luchtvaartmaatschappijen én ruzie met België over het gebruik van de HSL. Ned.3, 21.15-22.00u.

Getekend land. Derde aflevering van een serie over boerenbedrijven die nieuwe bestaansmogelijkheden onderzoeken. Freek van Leeuwen (26, boerenzoon) en zijn vriendin Nicole de Gier zoeken nieuwe kansen voor het boerenbedrijf De Vierhuizen. Ned.1, 23.20-0.20u.

VPRO's import: With God on our side. Zie tv-vooraf. Ned.3, 23.45-0.40u.

PRAATPROGRAMMA

Rondom tien. Debat over de Nederlandse identiteit met o.a. socioloog Herman Vuijsje, Sinterklaas en acteur Bram van der Vlugt, leraar Kees Beekmans en zanger Rachid. Ned.1, 22.25-23.20u.

Barend & Van Dorp. Onder anderen oud-BVD'er Frits Hoekstra die het boek In dienst van de BVD schreef. RTL4, 22.50-23.50u.

SPORT

Voetbal. Rechtstreekse verslagen van de UEFA Cup-wedstrijden tussen Feyenoord en de Schotse club Heart of Midlothian en Benfica tegen SC Heerenveen. Na deze wedstrijden een samenvatting van de Spaanse club Real Zaragoza tegen FC Utrecht. Ned.2, 19.50-0.35u.

FILM

.Silverado (Lawrence Kasdan, 1985, VS). Weelderige hommage aan de western van de jaren vijftig en eerder, toen Goed en Kwaad nog geen relatieve begrippen waren, is een bijna systematische catalogus van de clichés en de geneugten van het oude Hollywoodgenre. Kasdan overdondert met web van intriges, actiescènes en opmerkelijke rolbezetting. RTL5, 20.30-22.55u.

Captain Corelli's Mandolin (John Madden, 2001, GB/VS/Fr.). Vakkundig gevisualiseerde gemakzucht speelt op een anno 1941 door de Italianen bezet Grieks eiland. Italiaanse legerkapitein Nicolas Cage valt voor Griekse doktersdochter Penélope Cruz. Net5, 20.30-23.00u.

Risky Business (Paul Brickman, 1983, VS). Kassucces bleek onverwacht een van de aardigste films in het genre van de tienersekskomedie te zijn. In afwezigheid van pa en ma weet Tom Cruise (toen 21) samen met call girl Rebecca de Mornay de ouderlijke villa in een lucratief bordeel te veranderen. Veronica, 21.55-23.45u.

New World Disorder (Richard Spence, 1999, VS). Rutger Hauer is een ervaren politieman die tegen wil en dank moet samenwerken met vlotte FBI-agente Tara Fitzgerald in onderzoek naar computercriminelen. RTL5, 22.55-0.40u.

Caught (Robert M. Young, 1996, VS). Moderne film noir is The Postman Always Rings Twice-variant. Huwelijk van vishandelaren Edward James Olmos en Maria Conchita Alonso wordt bedreigd door komst van zwerver Arie Verveen. Veronica, 0.15-2.15u.

.La femme d'à côté (François Truffaut, 1981, Fr.). Smaakvol gestileerd melodrama over de ooit reddeloos op elkaar verliefde Gérard Depardieu en Fanny Ardant. Het noodlot herenigt hen als buren. Onmogelijke passie loopt fataal af. Met liedjes die de banale waarheid vertellen. BBC2, 1.15-3.00u.

RADIO

Kunststof. De Vlaamse schrijver Erwin Mortier vertelt over zijn nieuwste roman Alle dagen samen. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van dichter Mark Boog in Houten een gesprek met literatuurcritica van de Volkskrant Aleid Truijens over haar boek Geen nacht zonder waarin zij de periode beschrijft dat bij haar vierjarig zoontje leukemie wordt vastgesteld. Verder een reportage over illegale wapenhandel in Nederland. 747AM, 21.00-23.00u.