Spaanse verdachte Nederland uitgezet

Een van de verdachten in een Spaans terrorismeonderzoek is in april vorig jaar in Geleen opgepakt na een tip van de inlichtingendienst AIVD. Dat heeft een woordvoerder van de AIVD bevestigd. Het gaat om de Algerijn Mourad Yala, die zich volgens de AIVD zou hebben beziggehouden met het vervalsen van paspoorten voor een terroristisch netwerk. Yala, die illegaal in Nederland verbleef, werd niet veroordeeld, maar in vreemdelingenbewaring gezet. Dit jaar vertrok hij naar Spanje, waar hij zondagnacht werd gearresteerd. Een tweede arrestant, de Algerijn Abdol Ghaffer Hasemi, zou over een Nederlands paspoort beschikken. Een derde verdachte, de in Zwitserland gedetineerde Mohamed Achraf zou geld naar Nederland hebben overgemaakt, aldus Spaanse media. Zijn verklaring zou het onderzoek aan het rollen hebben gebracht. De AIVD heeft de berichten over het paspoort en de geldtransacties inmiddels in onderzoek, zo meldt een woordvoerder.