Sole Meunière

Anne Scheepmaker roemde hier culinair `reuzin' Julia Child, die in augustus overleed. Julia kan niet genoeg worden geëerd. Ik stond ooit met haar in een lift tijdens een congres over koken en eten en alles daaromheen. Ze boog zich voorover en tuurde op mijn naamkaartje. ,,The Netherlands? Oh, I ate the best sole Meunière ever in Amsterdam, in 1949.''

Zij dankte haar culinaire carrière aan de diplomatieke dienst van haar man. In 1948 trok ze met kersverse echtgenoot Paul naar Parijs. Een halfjaar lang volgde ze daar een kookcursus van de Cordon Bleu kookschool. Ze ontmoette er Simone Beck, die haar meenam naar le Cercle des Gourmettes, een gastronomische club voor vrouwen. Dat betekende twee keer per maand koken met wisselende chefs. Amerikanen die op bezoek kwamen wilden ook wel Frans leren koken, niet in een Franse school maar bij Julia thuis. Het onderricht werd verzorgd door Julia, Simone en een tweede vriendin, Louisette Berthole. Ze noemden zich de `École des Trois Gourmandes'. Tien jaar later resulteerde dit in het boek Mastering the art of French cooking. Terug in de VS werd ze door een lokaal tv-station geïnterviewd. Ze bakte onder het oog van de camera een omelet. Een tv-ster was geboren. Haar eerste programma heette The French Chef. Vele programma's en boeken volgden. Julia was ongecompliceerd, net als onderstaand recept. Strooi over de tongen zout en peper en wentel ze door bloem. Om boter te klaren moet die gesmolten worden. Schep het schuim eraf. Laat de boter vijf minuten staan. Het eiwit zinkt dan naar de bodem. Giet de boter in een kom, behalve het bezinksel. Verhit de helft van de boter uit de kom in één grote of in twee pannen. Bak daarin de vissen drie minuten op de velkant. Keer ze voorzichtig om en bak ze dan nog eens twee tot drie minuten. Neem de vissen uit de pan en houd ze warm. Giet de bakboter uit de pan. Daarvoor in de plaats komt de tweede helft van de boter uit de kom; laat die in de pan op het vuur kleuren tot lichtbruin. Druppel citroensap over de vissen en strooi er de peterselie over. Schenk de sissende boter over de vissen en dien ze meteen op, desgewenst met partjes citroen.

Morgen: canneloni met zalm.