Servië levert vier generaals niet uit

De Servische minister van Justitie, Zoran Stojkovic, heeft de uitlevering van vier generaals aan het Joegoslavië-tribunaal uitgesloten. De uitlating kwam hem direct op veel kritiek te staan.

De woordvoerster van het Joegoslavië-tribunaal, Florence Hartmann, zei in een reactie dat de weigering de Euro-Atlantische integratie van Servië zal bemoeilijken en investeerders zal afschrikken. Ze zei ook dat het mogelijk de tijd is om te bezien of er geen internationale politiemacht kan worden gevormd met als enige taak de aanhouding van verdachten in Servië.

Tegen het dagblad Blic zei Stojkovic dat de arrestatie en uitlevering van de vier door het Joegoslavië-tribunaal opgeëiste generaals ,,gevaar zou opleveren voor de stabiliteit van Servië''. Hij voegde daaraan toe dat er ,,maar twee opties zijn voor de generaals: vrijwillige overgave of berechting in eigen land''.

Tegen de vier generaals, onder wie een oud-stafchef, lopen aanklachten van het Joegoslavië-tribunaal wegens oorlogsmisdaden in Kosovo. Servië staat onder zware druk om de vier uit te leveren; ze zijn na de Bosnische Serviërs Radovan Karadzic en Ratko Mladic de meest prominente verdachten van het Joegoslavië-tribunaal die nog op vrije voeten zijn.

De opmerking van Stojkovic is scherp veroordeeld door politici die voor samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal zijn. Minister Rasim Ljajic, die verantwoordelijk is voor de relaties met het Joegoslavië-tribunaal, voorspelde dat ,,de druk op ons zal toenemen'' als de vier niet worden uitgeleverd. G17 Plus, een van de regeringspartijen, stelde dat samenwerking met het VN-tribunaal ,,noodzakelijk is'' en dat de uitlevering van de vier een internationale verplichting is. De minister van Buitenlandse Zaken van Montenego noemde de uitlatingen van zijn Servische collega ,,destructief''. Hij zei dat Belgrado ,,Montenegro schaadt met Servië's extreem negatieve beleid''.

De enige die de Stojkovic prees was een van de leiders van de socialistische partij – de partij van ex-president Slobodan Miloševic –, Ivica Dacic. Hij zei dat als Servië nog verdachten uitlevert aan Den Haag, zijn partij haar steun voor de Servische regering zal intrekken. De regering is afhankelijk van de steun van de socialisten.