Seoul is de hoofdstad

Het plan om de hoofdstad van Zuid-Korea te verplaatsen is ongrondwettelijk. Dit heeft het Constitutionele Hof vandaag bepaald.

Dat is een forse nederlaag voor president Roh Moo-hyun, die de verhuizing twee jaar geleden als verkiezingsbelofte opvoerde. Het parlement heeft al ingestemd en twee maanden geleden wees de regering de locatie voor de nieuw te bouwen hoofdstad aan. De bouw zou in 2007 moeten beginnen.

,,De naam Seoul betekent hoofdstad'', zei de president van het Hof, Yun Young-chul, in de uitspraak die op tv werd uitgezonden. Seoul is al 600 jaar de hoofdstad en is daarom ,,uit gewoonte'' de grondwettelijke hoofdstad. Als de regering dat wil veranderen, is brede steun van de bevolking nodig. Er zal ten minste een referendum moeten worden gehouden. Het hof prefereert zelfs een grondwetswijziging die een tweederde meerderheid van het parlement én een referendum vereist.

Het plan voor verplaatsing was ingegeven door congestieproblemen. De agglomeratie Seoul telt zo'n 12 miljoen inwoners, een kwart van de totale bevolking van Zuid-Korea. Als nieuwe locatie was een agrarisch gebied 160 kilometer zuidelijker gekozen.