Red Sox schrijven geschiedenis in Bronx

Voor het eerst sinds 1986 hebben de honkballers van de Boston Red Sox de World Series bereikt, de finale in het Amerikaanse profhonkbal. De club uit Boston maakte vannacht het onmogelijke waar. In het hol van de leeuw, in de Bronx, sloeg het de New York Yankees in de zevende en beslissende wedstrijd uit het Yankee Stadium: 3-10.

De Red Sox slaagden er als eerste in de Amerikaanse honkbalgeschiedenis in om de achterstand van 0-3 in de best-of-seven-serie om te buigen in winst. Door de zege werd Boston voor de elfde keer kampioen in de American League. De club won de World Series voor het laatst in 1918. Sinsdien stond Boston nog vier keer in de finale. De laatste nederlaag, in 1986, was tegen de New York Mets.

In de gehele staat New England gingen mensen de straat op om het bereiken van de World Series te vieren. Duizenden fans trokken naar Fenway Park, het stadion van de Red Sox. De oproerpolitie arresteerde daar een klein aantal mensen wegens vandalisme.

Boston dompelde het Newyorkse publiek (56.129 toeschouwers) snel in een rouwstemming. David Ortiz sloeg in de eerste slagbeurt een homerun met één man aan boord (0-2). Startende werper Kevin Brown van de Yankees werd al na 1 1/3 innings van de heuvel gehaald. De eerste worp van zijn opvolger Javier Vasquez werd door Johnny Damon voor een grand slam (drie man op de honken) over de hekken geslagen. Met zijn eerste homerun sinds 1 oktober vergrootte hij de voorsprong: 0-6. De Yankees keken verslagen toe. Drie wedstrijden waren ze superieur. In de derde vernederden ze de Red Sox in in Boston met 19-8. Daarna slaagden ze er niet in de knock-out uit te delen. In het vierde duel leidden ze met 4-3 in de negende slagbeurt, in het vijfde met 4-2 in de achtste. Beide duels werden in de verlenging verloren.

Waren de almachtige Yankees niet op weg naar de 22ste wereldtitel, naar de veertigste World Series, de zevende in de laatste negen jaar? De nederlaag in de Bronx in de zesde wedstrijd (2-4) tegen een oppermachtige Curt Schilling sloeg een deuk in het zelfvertrouwen. In de beslissingswedstrijd zwegen de slagkanonnen van de Yankees. De ploeg produceerde slechts vijf honkslagen. Derek Lowe – na twee dagen rust weer op de heuvel voor Boston – stond in zes innings slechts één honkslag toe.

David Ortiz werd uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de Series. Hij sloeg drie homeruns en elf man over de thuisplaat voor de Red Sox in de zeven duels. Maar Johnny Damon, de hippie uit Nazareth, was dé man in wedstrijd zeven met twee homeruns en zes binnengeslagen punten.

Boston begint zaterdag thuis aan de World Series. De tegenstander is nog niet bekend. De Cardinals dwongen in de National League thuis in St. Louis een zevende duel af tegen de Houston Astros door winst (6-4) in twaalf innings. Jim Edmonds (Cardinals) sloeg in het zesde duel een homerun.