PSV geniet van koppositie na zege op Rosenborg

PSV lijkt het predikaat van het lelijke eendje dat op het hoogste niveau nooit iets wist te presteren eindelijk van zich af te werpen. Na de 2-1 overwinning op de Noorse kampioen Rosenborg BK gaat de voetbalcub uit Eindhoven aan de leiding in groep E, met zes punten uit drie wedstrijden. Zelfs Arsenal, dat gisteren met 2-2 gelijkspeelde tegen het Griekse Panathinaikos, heeft een punt minder.

De koploper uit de Nederlandse eredivisie kan over twaalf dagen op eigen veld tegen Rosenborg een volgende stap zetten naar kwalificatie voor tweede ronde van de Champions League. Bij winst is de Nederlandse club dan al zeker dat het ten minste mag overwinteren in het UEFA-Cuptoernooi, maar in tegenstelling tot Ajax is het bereiken van de tweede ronde in de Champions League de doelstelling voor dit seizoen. Bij acht voorgaande pogingen stond PSV aan het einde van de rit steeds met lege handen. Dit keer moet wel worden aangetekend dat PSV een paar maanden terug bij de loting voor de Champions League de grootste winst behaalde. Groep E met middelmatige ploegen als Rosenborg, Panathinaikos en PSV is veruit de zwakste poule van het prestigieuze Europese voetbaltoernooi.

Net als twee weken tegen Panathinaikos kostte het PSV in Noorwegen grote moeite om het kwaliteitsverschil met Rosenborg in cijfers uit te drukken. Pas vier minuten voor tijd maakte John de Jong met een bekeken schot in de rechterhoek het verschil. Samen met de iets meer dan honderd meegereisde supporters vierde de selectie van PSV uitbundig de eerste Europese uitzege van het seizoen.

Met de overwinning ontkrachtte PSV de mythe dat Rosenborg in het Lerkendal-stadion van Trondheim nagenoeg onverslaanbaar is. Een paar minuten na de bevrijdende treffer volgde voor PSV het enige smetje van de avond. Ji Sung Park kreeg na een fopduik aan de rand van het strafschopgebied zijn tweede gele kaart van de Franse scheidsrechter Sars. De Zuid-Koreaan zal over twaalf dagen in Eindhoven met een schorsing aan de kant zitten. Maar ook zonder de rechteraanvaller mag de thuiswedstrijd tegen de zwalkende ploeg uit Noord-Europa geen grote problemen opleveren.

Rosenborg dreigt ook in de zwakke Noorse competitie de alleenheerschappij kwijt te raken. Na twaalf landstitels op rij moet het elftal van coach Ola By Rise nu aan het einde van het seizoen nog vol de strijd aan met Valerenga. De positie van de trainer zal na de nederlaag tegen PSV alleen nog maar verder onder druk komen te staan.

De spelers van PSV waren na afloop verbaasd over het matige niveau van Rosenborg. ,,Dit is inderdaad allesbehalve een wereldploeg'', zei De Jong tegen het persbureau ANP. ,,In het eerste half uur zag ik hoe hun centrale verdediger bijna alle ballen bij ons inleverde. Die jongen droeg nog wel het shirt met nummer tien. Ik heb nog tegen hem gezegd dat hij dat shirt echt niet waard was.''

Met name in de beginfase was PSV heer en meester. De bij vlagen dominant spelende ploeg kwam na een klein half uur terecht op voorsprong. De 19-jarige Jefferson Farfán maakte een voorzet van Jan Vennegoor of Hesselink koelbloedig af. Daarmee bewees het Peruaanse talent net als de Braziliaan Alex en Phillip Cocu dat hij een echte aanwinst is voor PSV. De angst en het gebrek aan geloof in eigen kunnen is verdwenen. In de voorgaande seizoenen waren de Eindhovenaren vaak veel te veel onder de indruk van het spelen in de Champions League.

In de loop van de eerste helft dreigde PSV weer even aan oude fouten ten onder te gaan. In plaats van de overwinning veilig te stellen, ging de ploeg op zekerheid spelen. Volkomen onnodig liet de formatie van Guus Hiddink de zwartwitten uit Trondheim terug in de wedstrijd komen. Mede door de onrustig keepende Gomes kregen de spelers van Rosenborg kansjes op de gelijkmaker. Vlak voor rust maakte Oyvind Storflor na een aantal verdedigingsfoutjes in de defensie van PSV, waar de aan zijn teen geblesseerde Alex node werd gemist, verdiend de 1-1.

Rosenborg probeerde na de rust een beslissing te forceren. De club die vier van de laatste vijf competitieduels verloor, kon echter geen vuist meer maken. Beide ploegen leken genoegen te nemen met een gelijkspel. Aan het eind van het duel behaalde PSV tot ieders verrassing alsnog de overwinning. Het was opnieuw Vennegoor of Hesselink, die dit keer met een kopbal een medespeler vrij voor het doel zette. De Jong schoot PSV voor het eerst in de geschiedenis van de Champions League naar de koppositie in een groep. Hij kon het na afloop bijna zelf niet geloven. De Jong: ,,We staan gewoon bovenaan in de groep. Ongekend zeg. Daar mogen we met z'n allen best wel even van genieten.''

Zondag kan PSV de `feestweek' compleet maken door Ajax in het eigen Philips-stadion in Eindhoven te verslaan.

Rosenborg BK

1

PSV

2

Ruststand 1-1. 26. Farfán 0-1, 42. Storflor 1-1, 86. De Jong 1-2. Schds: Sars (Fra). Tsch: 20.950. Rode kaart (twee keer geel): 90. Park (PSV). Gele kaart: Riseth (Rosenborg).