Opnieuw protest RSO bij Kamer

De personeelsvertegenwoordigers van het Radio Symfonie Orkest hebben de Tweede Kamer in een brief gevraagd een halt toe te roepen aan de bemoeienis van staatssecretaris Medy van der Laan (D66, Cultuur) bij de invulling van de bezuinigen op het Muziekcentrum van de Omroep.

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer zei op 1 juli in een motie dat de bezuiniging van 6,5 miljoen euro op het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) moet worden doorgevoerd met een fusie van een deel van het Radio Symfonie Orkest en het Radio Kamerorkest. Staatssecretaris Van der Laan legde zich daar toen bij neer. Ze zei wel dat ze persoonlijk bleef bij de opvatting dat de opheffing van het Radio Symfonie Orkest ,,de minst kwade oplossing'' is. Dat was eerder ook het standpunt van de inmiddels opgestapte artistieke en zakelijke directie van het MCO.

Eind september schreef Van der Laan in een brief aan het MCO dat ook moet worden bezuinigd op het Radio Filharmonisch Orkest en dat daarnaast geen ander soortgelijk symfonisch orkest zal mogen ontstaan.

Binnen het MCO woedt nu een strijd om de exacte uitwerking van de bezuinigingen, die zeker negentig banen zal kosten. Daarbij gaat het ook om de vraag wat er nog overblijft van het Radio Symfonie Orkest, het Metropole Orkest en het Groot Omroepkoor, dat voornamelijk optreedt met het Radio Symfonie Orkest.

Na een bezoek aan Radio France in Parijs, dat werkt met een pool van musici voor verschillende orkestformaties, gaat de besluitvorming nu in de richting van een groot orkest: het Radio Filharmonisch Orkest van de toekomstige chef-dirigent Jaap van Zweden en een kleiner orkest, het Radio Kamerorkest met de dirigenten Peter Eötvös en Frans Brüggen. Van Zweden zou dan ook de artistieke leiding krijgen over het afgeslankte MCO.