Opnieuw dodelijk ongeval A35

Voor de tweede keer binnen een week zijn bij een ongeval op de snelweg A35 nabij Almelo doden gevallen. Gisteravond kwamen een 65-jarige vrouw uit Vriezenveen en haar 37-jarige dochter uit Wierden om het leven. In de nacht van zaterdag op zondag kwamen hier vijf inwoners van Zeewolde om het leven.

De slachtoffers van gisteren zaten in een auto die in een file ter hoogte van de afrit Borne-West werd aangereden door een vrachtwagen uit Tsjechië. De bestuurster van de auto, een 33-jarige dochter en zus van de omgekomen vrouwen, raakte zwaargewond, evenals de Tsjechische chauffeur van de vrachtwagen. De vrachtwagen is na de botsing op de andere rijstrook tegen een touringcar aangereden. In de dubbeldeksbus, die 85 leerlingen en begeleiders van een middelbare school uit Duiven vervoerde, vielen vier lichtgewonden. Het ongeval is volgens getuigen ontstaan doordat de vrachtwagen te hard op de file is afgereden.

Naar aanleiding van het dodelijke ongeval in het weekeinde heeft Rijkswaterstaat de afgelopen dagen de verkeersborden met pijlen op de A35 veranderd omdat verwarring over de rijbanen mogelijk bleek. Volgens het ministerie was dit eerder onderzocht door Rijkswaterstaat en had men besloten ,,om de situatie daar te verbeteren''.

Rijkswaterstaat onderneemt ook naar aanleiding van een ander ongeval actie. De dienst gaat met spoed het wegdek van de A12 tussen Den Haag en Zoetermeer vervangen. Vrijdag botsten op deze weg 42 auto's op elkaar bij drie vrijwel gelijktijdige ongelukken.

Volgens deskundigen van Rijkswaterstaat is het wegdek tussen het Prins Clausplein bij Den Haag en Nootdorp binnen een jaar ,,exceptioneel verslechterd''. Het stuk snelweg is vorig jaar nog op stroefheid gecontroleerd. Daarbij is volgens het ministerie de conclusie getrokken dat volgend jaar onderhoud nodig zou zijn.

De slippartij op de A12 en de dood van vijf Zeewoldenaren hebben minister Peijs (Verkeer en Waterstaat, CDA) in verlegenheid gebracht. Bij tal van gelegenheden heeft de minister de verkeersveiligheid tot speerpunt verklaard. Ze beloofde de Tweede Kamer het aantal verkeersdoden fors te reduceren. ,,Deze kwestie zal de komende weken ongetwijfeld ter discussie staan'', zegt Kamerlid Atsma (CDA). Zijn collega Slob (ChristenUnie) noemt de gebeurtenissen ,,schrijnend'' en vindt maatregelen noodzakelijk.