Om naar uit te kijken

BEELDENDE KUNST

Zinnen en minnen

De tentoonstelling Zinnen en minnen biedt een overzicht van de schilders van het dagelijks leven in de 17de eeuw: van de luidruchtige huishoudens van Jan Steen tot de serene binnenkamers van Johannes Vermeer. Er zijn taferelen te zien van het soldatenleven, van het stadsleven binnen- en buitenshuis, van arbeiders en boeren, en van deftige dames en heren. De tachtig werken uit de Gouden Eeuw komen uit heel de wereld. De National Gallery in Washington leende bij grote uitzondering Vermeers Briefschrijvende vrouw uit, en het Städelsches Kunstinstitut uit Frankfurt stelde voor het eerst diens schilderij De Geograaf ter beschikking.

Zinnen en minnen. 23 okt t/m 9 jan in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Inl: www.boijmans.nl

LITERATUUR

AKO Literatuurprijs

Vijf romans en een bundel kunstkritieken (Het wonder werkt van Pam Emmerik) zijn genomineerd voor de AKO Literatuurpijs, die morgen wordt uitgereikt in Boulevard. Op grond van het juryrapport lijken de grootste kanshebbers De asielzoeker van Arnon Grunberg, Ter navolging van Kees 't Hart en Paravion van Hafid Bouazza; maar mogelijk gaat de prijs van 50.000 euro naar het eerder voor de Librisprijs genomineerde Buiten is het maandag van Bernlef.

AKO-prijs. Vr 22 okt 19u. Rechtstreeks uitgezonden op RTL Boulevard.

MUZIEK

Arvo pärt festival

In Groningen vindt t/m 24 okt op diverse lokaties een Arvo Pärt Festival plaats met Nederlandse premières van deze eigentijdse Estse componist. Pärt is populair omdat hij in zijn muziek op aansprekende wijze deels teruggrijpt op traditionele muziek en oude religieuze muziek. Het Nood Nederlands Orkest brengt premières van In Principio voor koor en orkest en Lamentate voor koor en orkest. Verder optredens van oa het Hilliard Ensemble, The Gents, Northern Consort, Focus Vocaal en Capella Frisiae.

Inl www.prime-nieuwemuziek.nl

THEATER

Orkater Orkater brengt het muziektheaterstuk IK, dat zich afspeelt in de geest van de 19de-eeuwse schrijver Gustave Flaubert. De acteurs spelen zijn gedachten. Hij zwoegt aan zijn meesterwerk Madame Bovary, we zien sleutelscènes uit de roman, zijn liefde met Louise Colet, en een opsomming uit zijn Woordenboek van pasklare ideeën. Geert Lageveen en Leopold Witte schreven de tekst, Beppe Costa schreef de muziek. Regie Gijs de Lange.

Première 28 okt Toneelschuur

Haarlem. Tournee t/m 28 jan.

Inl. 020-6060606 of www.orkater.nl.

DANS

Introdans Introdans voor de jeugd viert zijn 15de verjaardag met het programma Pulcinella/ Sechs Tänze. Voor de gelegenheid dansen er ook kinderen en veteranen mee. Pulcinella (1988) is een verhalend ballet van Nils Christe in de commedia dell'arte stijl, op de muziek van Stravinsky. Sechs Tänze (1986) is een olijke pruiken- en bollerokkenballet van Jiri Kylián op muziek van Mozart.

Première 23 okt Arnhemse Schouwburg. Tournee t/m 11 feb. Inl 026 3512111 of www.introdans.nl

POP

Janis Ian

Janis Ian zit al bijna 40 jaar in het vak. Bij de pakken neerzitten is nooit haar stijl geweest, ook niet nadat ze eind jaren '70 haar publiek grotendeels kwijtraakte. Haar teksten gaan over honger, dakloosheid, prostitutie, huiselijk geweld, God, de FBI, (haar eigen) homoseksualiteit etc.

25 okt 20u15 Nieuwe De la Mar,

Amsterdam Inl. 5305302