Nieuwe problemen bij schouwburg Groningen

Er zijn opnieuw problemen bij de verbouwing van de Stadsschouwburg in Groningen. Na een zonder vergunning uitgevoerde verbouwing, een kort geding over de kleur van de wanden en vloerbedekking is er nu onenigheid over de nieuwe gordijnen, kussens en een buffet. Kunstenares Irene Verbeek vindt de stoffering en het buffet niet passen bij de plafondschildering die zij in de jaren tachtig maakte. Afgelopen zomer kreeg ze het via de rechter voor elkaar dat de blauwgeverfde wanden van het theater weer wit moesten worden. Ook de blauwe vloerbedekking weer vervangen dor de oorsponkelijke rode. De gemeente Groningen zal buffet, gordijnen en kussens, die al besteld waren, niet plaatsen. Dit levert een schadepost van 93.000 euro op, aldus een woordvoerster. Nieuwe aanpassing zal de gemeente voortaan vooraf met de kunstenares bespreken. Groningen overweegt een rechtszaak om duidelijkheid te krijgen over de grenzen van het auteursrecht bij het onderhoud, inrichting en de kleuren in de schouwburg.