Minister Kamp: niveau politie in Irak moet hoger

Minister Kamp van Defensie heeft gisteren in gesprekken met de Iraakse regering in Bagdad gezegd dat de kwaliteit van de Iraakse politie aanzienlijk moet verbeteren. Ook moet er een hardere selectie komen voor nieuwe politiefunctionarissen.

De Nederlandse militairen in de Zuid-Iraakse provincie Al Muthanna en minister Kamp zijn zeer ontevreden over de kwaliteit van de Iraakse politie. Zeker 30 procent van het politiepersoneel is ongeschikt. De Nederlanders zijn wel tevreden over het niveau van de Iraakse Nationale Garde, waar ze ook veel mee samenwerken.

Kamp sprak gisteren op de laatste dag van zijn bezoek aan Irak in de hoofdstad Bagdad met een uitgebreide regeringsdelegatie, onder wie premier Allawi, de ministers van Defensie en Nationale Veiligheid en de chef-defensiestaf. Ook sprak hij met de Amerikaanse luitenant-generaal Petraeus, de op een na hoogste Amerikaanse militair in Bagdad.

Kamp zei na afloop van zijn gesprekken dat premier Allawi hem had verzocht om de Nederlandse missie in Irak te verlengen, na de datum van 15 maart. Maar Kamp liet weten dat het Nederlands kabinet daar niets voor voelt en niet op zijn besluit terug zal komen.

Wel wil Kamp de resterende vijf maanden van het verblijf van de ruim 1350 Nederlandse militairen in Irak een eindsprint inzetten. Daarbij moet vooral het niveau van de Iraakse politie in Al Muthanna worden opgekrikt. Te vaak handelen politieagenten niet in het belang van de openbare orde, maar volgen ze hun stam- of familiebelangen.

De Nederlandse militairen hebben zelf vele honderden agenten opgeleid in Al Muthanna. Sinds de soevereiniteitsoverdacht van 30 juni is de Iraakse regering echter zelf verantwoordelijk voor werving en opleiding van de politie. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie is Kamp `teleurgesteld' over wat er sinds de soevereniteitsoverdracht is gebeurd. De minister heeft concrete voorstellen om het niveau nu te verbeteren. Zo wil hij binnenkort een vijftal politiefunctionarissen van het middenkader een spoedcursus in Nederland aanbieden. Ook kondigde de minister aan dat Nederland als voorzitter van de Europese Unie tijdens de Europese top op 5 november met concrete plannen zal komen over EU-projecten voor verbetering van de politie, maar ook bij de rechterlijke macht en het openbaar ministerie in Irak. Premier Balkenende zal dit op de EU-top aan de orde stellen.