Kamerleden zouden `huurlingen' steunen

Het doel van de Nederlandse Tweede-Kamerleden Dittrich en Ferrier op Cuba was het geven van steun aan en het uiten van solidariteit met door de Verenigde Staten betaalde `huurlingen' die op Cuba actief zijn. Dat staat in een persverklaring die de Cubaanse ambassadeur in Nederland, Manuel Pardinas-Ajeno, vanochtend heeft uitgereikt.

De ambassadeur bleek niet bereid tot een mondelinge toelichting op het document, dat afkomstig is van het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en gedateerd is op 16 oktober. ,,De enige met wie ik deze zaak, en de situatie van de mensenrechten op Cuba, wil bespreken is uw minister van Buitenlandse Zaken, Bot'', aldus de ambassadeur. De ambassadeur was vorige week ontboden op het ministerie en had daar met een lagere ambtenaar gesproken.

De verklaring richt zich met name tegen de Spaanse parlementariër Jorge Moragas, in wiens gezelschap de Nederlandse parlementariërs reisden. Deze zou een ,,bittere vijand'' van Cuba zijn, en reeds voor zijn vertrek ruchtbaarheid aan zijn `vulgaire politieke provocatie' hebben gegeven. Moragas behoort tot de Spaanse oppositiepartij Partido Popular, waarvan de leider, Jose María Aznar, door het Cubaanse ministerie als een ,,gefrustreerde en zielige figuur'' wordt omschreven. Doel van de missie der parlementariërs zou de verdeling onder `de huurlingen' zijn geweest van vijf miljoen dollar die de Amerikaanse president Bush onlangs ter beschikking heeft gesteld voor de strijd tegen de regering op Cuba.

Dittrich (D66) en Ferrier (CDA) waren vorige week teruggestuurd op het vliegveld van Havana, toen zij met een toeristenvisum probeerden het land binnen te komen, naar eigen zeggen om contacten te leggen met mensenrechtenactivisten. Volgens de Cubaanse verklaring hebben zij `frauduleus' gehandeld, met de bedoeling de binnenlandse orde op Cuba te verstoren, ,,in dienst van de Amerikaanse politiek''. Dittrich en Ferrier zouden banden hebben met – in de verklaring niet nader omschreven – organisaties die zich in Nederland met ,,anti-Cubaanse activiteiten'' bezighouden.