Justitie VS eist informatie van ING

Bank- en verzekeraar ING heeft een dagvaarding van de Amerikaanse justitie ontvangen in het kader van een `breder' onderzoek naar fraude in de verzekeringsbranche in de Verenigde Staten. Dat heeft het concern gistermiddag bevestigd.

Beleggers reageerden heftig op dat nieuws. De beurskoers van ING daalde gistermiddag in Amsterdam met zo'n 5 procent om uiteindelijk te sluiten op een verlies van 3 procent.

Het onderzoek, onder leiding van officier van justitie Eliot Spitzer van de staat New York, richt zich volgens ING op de manier waarop verzekeraars offertes uitbrengen aan hun klanten, met name bedrijven. Voor zover bekend is ING de enige Nederlandse verzekeraar die in het onderzoek is betrokken. Een woordvoerder van Aegon laat weten geen informatieverzoek van justitie te hebben ontvangen.

Het is de tweede keer binnen een jaar dat ING een dagvaarding in de VS krijgt waarin informatie wordt geëist, bevestigt een woordvoerder van ING vanmorgen. De vorige dagvaarding hield verband met een onderzoek naar koersmanipulatie door beleggingsfondsen. Dat onderzoek, dat zowel door de SEC als justitie wordt uitgevoerd, is nog niet afgerond. Wel maakte ING vorige maand bekend dat eigen onderzoek een paar op zichzelf staande incidenten had aangetoond, maar van structurele misstanden zou volgens de verzekeraar geen sprake zijn.

Spitzer, die eerder naam maakte door belangenverstrengeling van analisten en misstanden bij beursintroducties aan te pakken, richt in het huidige onderzoek zijn vizier op onregelmatigheden bij de manier waarop verzekeraars grote contracten hebben binnengehaald. Het gaat vooral om de aanbesteding van bedrijfsbrede pensioenregelingen die grote ondernemingen via makelaars bij verzekeraars onderbrengen. Verzekeraars zouden op een oneerlijke manier contracten hebben binnengesleept, bijvoorbeeld door met dure nepoffertes de eigen offertes aantrekkelijker te maken. Ook zouden ongeoorloofde betalingen zijn verricht aan tussenpersonen. In dit kader richtte Spitzer vorige week ernstige beschuldigingen aan het adres van verzekeringsmakelaar Marsh & McLennan.