`Goud voor Ekimov'

De Amerikaanse wielrenner Tyler Hamilton moet de gouden olympische medaille inleveren die hij bij de tijdrit in Athene won. Dat is de eis van het Russisch Olympisch Comité in een zaak die is aangespannen bij het internationaal sporttribunaal (CAS) in Lausanne.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dient het goud aan Vjatsjeslav Ekimov te geven, de Rus die in Athene op de tweede plaats eindigde. Een verzoek van die strekking is vorige week door de Russen gedeponeerd bij het sporttribunaal. Ekimov, bij US Postal ploeggenoot van Lance Armstrong, was in 2000 in Sydney de verrassende winnaar van de olympische tijdrit.

Een maand geleden werd bekend dat Hamilton, een oud-ploeggenoot van Armstrong, in de Ronde van Spanje was betrapt op bloeddoping. Kort daarvoor was hij voortijdig uit de Spaanse rittenkoers gestapt. Vervolgens maakte het IOC bekend dat hij ook op de Spelen positief was bevonden op bloeddoping. De Amerikaan mocht zijn medaille houden omdat op het laboratorium een fout was gemaakt bij de contra-expertise. Een sporter is officieel pas schuldig aan doping als beide monsters positief zijn bevonden.