Galerieselectie

Rob Johannesma

Kunstenaar Rob Johannesma maakt op een bijzondere manier gebruik van het medium video. Aan de basis van zijn werk ligt het stilstaande beeld – foto's of dia's van landschappen – waar hij vervolgens met de videocamera opnames van maakt. De camera tast behoedzaam het oppervlak af, zoomt in of uit, en laat soms beelden in elkaar overlopen. In Galerie Paul Andriesse presenteert Johannesma twee nieuwe videowerken, Cinque Terre en AVTOVO, waarin hij voor het eerst ook geluid betrekt.

Videowerken van Rob Johannesma. T/m 27 nov in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam. Di t/m vr 11-18u, za 14-18u.

Dirk van Lieshout

Voor zijn tentoonstelling No Exit bouwde kunstenaar Dirk van Lieshout de expositieruimte van de Upstream Gallery om tot een replica van een luchthaventerminal. Galeriehouder Nieck de Bruijn maakt deel uit van de installatie en ook het publiek wordt deelgenoot gemaakt van het werk zodra ze over de drempel stappen. No Exit verenigt daarmee performancekunst, beeldhouwkunst en architectonische vormgeving in één Gesamtkunstwerk.

No Exit, installatie van Dirk van Lieshout. T/m 20 nov in de Upstream Gallery, Kromme Waal 11, Amsterdam. Wo t/m za 12-18u.

Thomas Raat

Onlangs won Thomas Raat voor de tweede keer op rij de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst. Behalve in het Koninklijk Paleis op de Dam, is zijn werk momenteel ook te zien in Buro Leeuwarden en in Galerie de Expeditie. De schilderijen van Raat gaan over actuele zaken in de wereld om ons heen. Zijn beelden ontleent hij aan krantenfoto's en filmstills. Opvallend kenmerk van zijn voorstellingen zijn de stukken felgekleurd plakplastic en fluorescerend tape, die de werken van de muren laten knallen.

Schilderijen van Thomas Raat. T/m 20 nov in Galerie De Expeditie, Leliegracht 47, Amsterdam. Wo t/m vr 11-18u, za 14-18u.

Showroom

Thimo te Duits, conservator design van Museum Boijmans Van Beuningen, stelde voor Galerie Binnen de tentoonstelling Showroom samen, waarin hij de scheidslijn onderzoekt tussen een echt bewoonbaar interieur en het gestileerde, kunstmatige interieur van meubelzaken als Ikea. In het interieur dat Te Duits inrichtte in de galerieruimte, gaan werkelijkheid en fictie in elkaar over. Echte, gebruikte spullen worden gepresenteerd tussen de vaste collectie van de galerie. Daarnaast worden de nieuwe meubelen en voorwerpen van ontwerpers Frank Bruggeman en Bas van Beek tentoongesteld.

Showroom. T/m 20 nov in Galerie Binnen, Keizersgracht 82, Amsterdam. Wo t/m za 12-18u.

Corinne Noordenbos

Voor de serie Maturare fotografeerde Corinne Noordenbos gedurende een periode van twee jaar te vroeg geboren baby's, ofwel `prematuren', op de afdeling Neonatologie van het Academisch Ziekenhuis in A'dam (AMC). De titel verwijst volgens de fotografe naar ,,zowel volwassenheid als onrijpheid''. De te vroeg geboren baby's lijken al een schat aan levenservaringen met zich mee te dragen, terwijl hun lichamen nog weken in de baarmoeder hadden moeten groeien. Net als in haar portretten van Alzheimerpatiënten uit 1993 fotografeerde Noordenbos de onderwerpen close-up.

Maturare, foto's Corinne Noordenbos. T/m 14 nov Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, R'dam. Do t/m zo 13-18u.

En verder

Schilderijen Derk Thijs t/m 17 nov Galerie Dick de Bruijn, Singel 74, A'dam; schilderijen & tekeningen van Ronald Ophuis t/m 10 nov De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam; beelden Barbara Polderman t/m 14 nov Galerie Reuten, Fokke Simonszstraat 49, Amsterdam; schilderijen Sven Kroner t/m 13 nov Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, A'dam; foto's Franco Zecchin en schilderijen Arjen Baars t/m 7 nov Metis_nl, Lijnbaansgracht 316, A'dam; plastische constellaties & foto's Klaus Baumgärtner t/m 7 nov Galerie Ramakers, Toussaintkade 51, Den Haag; foto's Hans van der Meer t/m 13 dec Galerie LUMC, Albinusdreef 2, Leiden; objecten Studio Job t/m 30 okt Galerie Quintessens, Nieuwegracht 53, Utrecht.