Forse winststijging bij veilingsite Ebay

Dankzij het nieuwe schoolseizoen, gestage internationale uitbreiding en een toename in het gebruik van internetbank PayPal, heeft internetveiling Ebay het derde kwartaal 77 procent meer winst gemaakt dan in dezelfde periode vorig jaar. De winst kwam uit op 182 miljoen dollar (144 miljoen euro), de omzet op 806 miljoen dollar.

,,We hebben erg veel vertrouwen in de kerstdagen'', aldus de financiële topman van Amerika's grootste online veilinghuis, Rajiv Dutta. De maand december is traditiegetrouw de drukste maand voor winkelbedrijven, ook die op internet.

In het afgelopen kwartaal werd een matige zomer gecompenseerd door studenten die computers en schoolboeken kochten op eBay. Ondanks een elektronische storing van zijn website, eerder deze maand, maakten meer mensen gebruik van eBay-dochter PayPal, die de omzet met 56 procent zag stijgen tot 166,3 miljoen. Door de storing bij PayPal, die een weekend duurde, konden duizenden veilingen niet door gaan, maar dat had volgens Dutta ,,geen materieel effect''.

Het grootste deel van de winst- en omzetstijging van eBay kwam uit het buitenland. In de twintig landen waar eBay lokale websites exploiteert, waaronder Nederland, werden het afgelopen kwartaal 348 miljoen artikelen te koop aangeboden, ofwel 48 procent meer dan vorig jaar. Alleen al in het Verenigd Koninkrijk viel de waarde van de verhandelde spullen 160 procent hoger uit.

Het aanbod op de veilingsite varieert van zeldzame munten tot snowboards en vrachtwagens. Ebay verdient zijn geld met commissies, die deels vast liggen, deels afhankelijk zijn van de prijs waarvoor het object wordt verkocht. Het concern heeft onlangs een Indiase website gekocht en investeert fors in China. Volgend jaar verwacht het bedrijf een omzet te behalen van 4,2 miljard dollar.