DUITSLAND

Spoken uit Jordanië

Sensationele sculpturen, vazen, munten en mozaïeken heeft Jordanië aan Duitsland uitgeleend: het Altes Museum in Berlijn stelt 700 objecten uit Amman tentoon uit de periode van de jonge steentijd tot en met de Umayyaden, de eerste islamitische dynastie in de 7de eeuw na Christus. Jordanië heeft altijd op een kruispunt van culturen gelegen, tussen Mesopotamië en Egypte, en het fungeerde niet als doorgangsland maar als bemiddelaar. De spectaculairste archeologische vondst was bij Ain Ghazal in 1983. De daar opgegraven beeldjes maken door hun wijd opengesperde ogen een spookachtige indruk: vermoedelijk hebben ze, in het 7de millennium voor Christus, bij religieuze cultussen als mythische voorouders dienstgedaan.

Gesichter des Orients-10 000 Jahre Kunst und Kultur aus Jordanien: t/m 9 jan in het Altes Museum, Museumsinsel, Berlijn. Di-zo 10-18u, do tot 22u; Inl 0049-3020905201 of www.gesichter-des-orients.de

Baden-Baden

Frieder Burda, telg uit een uitgeversdynastie, bezit een kunstcollectie van maar liefst 550 werken waaronder een serie Gerhard Richters hoort en een reeks late Picasso's of topdoeken van de Duitse expressionisten Kirchner en Beckmann. Ook Amerikaanse abstracte expressionisten als Rothko, de Kooning en Pollock ontbreken niet. Nu heeft Frieder Burda zijn stad Baden-Baden een museum geschonken, een gebouw van 20 miljoen euro van de Amerikaanse architect Richard Meier. Het is via een brug verbonden met de Kunsthalle. Bij de opening op 23 oktober wordt in beide gebouwen kunst uit Burda's collectie getoond.

Sammlung Frieder Burda, Lichtentaler Allee 8a, Baden-Baden. Di-zo 10-18u, wo 10-20u. Inl: 0049-722139898-0 of www.sammlung-frieder-burda.de.

En verder

Documentairefestival, met 353 films uit 64 landen, t/m 24 okt Leipzig: dokfestival-leipzig.de; beeldende kunst & theater, oa choreografe Sasha Waltz, t/m 31 okt Palast de Republik, Berlijn 0049-3028879781.