Domingo mogelijk in directie Metropolitan

De kandidatenlijst voor de positie van general manager van de Metropolitan Opera in New York wordt korter en korter. Maar de naam van tenor Placido Domingo staat er nog steeds op.

Dat schrijft de New York Times vandaag. Domingo heeft gesprekken gevoerd met het bestuur, maar beweert zelf dat hij die voerde in zijn functie als directeur van de operahuizen in Washington en Los Angeles.

In een brief aan de sollicitatiecommissie wijst Domingo erop dat hij gesprekken met headhunters tot nu toe ook uit de weg is gegaan, opdat zijn ideeën niet kunnen worden uitgelegd als kritiek op de huidige manager Joseph Volpe en muzikaal directeur James Levine.

Domingo weigert verder commentaar, maar zegt wel dat zijn plannen voor Washington en Los Angeles doorlopen tot 2009 en dat hij die ` wil navolgen'', al loopt zijn contract bij beide huizen eind volgend seizoen af.

Naast Domingo is nog een aantal zakelijk directeuren van andere grote Amerikaanse muziekinstellingen kandidaat voor de functie. Maar zij hebben niet het specifieke voordeel van de wereldberoemde Domingo; een enorme aantrekkingskracht op sponsors en fondsen. En voor een instituut als de Metropolitan, dat drijft op giften, is juist die eigenschap van levensbelang.

Voor het New Yorkse operapubliek is tenor Domingo bovendien een oude bekende. Hij opende het operaseizoen achttien maal in tweeëndertig jaar; vaker dan enig zanger na de legendarische Caruso. Het bestuur van de Metropolitan Opera beslist eind dit jaar wie de nieuwe directeur wordt.